Туристическите пакети поскъпват заради горивата и суровините

Туристическите пакети поскъпват заради горивата и суровините
A A+ A++ A

Цените на горивата у нас продължават да нарастват, като средната стойност на масовия бензин А-95 вчера бе 3 лева и 13 стотинки за литър, като разликата между отделните бензиностанции достига до близо 50 стотинки, показват данните на сайта Фюело, предаде БНР.

Поскъпването туристическите пакети заради цената на горивата и суровините  e между 10  и  20 на сто. В последните месеци има засилено търсене на всякакви продукти и услуги, свързани с пътуванията. 30% е ръстът в записванията за ваканции на българите в сравнение с миналата година. Заради икономическата несигурност резервациите се правят в последния момент, посочва Димитрина Горанова - председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти:

„Горивата са основен фактор, защото влияят върху цената на хотелския продукт, която има основен дял при пакетите. Същото е при самолетните билети. В зависимост от дестинацията, авиокомпаниите вдигат заради горивната такса цялата цена на самолетния билет до 20%.  Всички консумативи и суровини поскъпнаха, включително и труда“.

За входящия туризъм летният сезон се очертава по-добър от миналогодишния, но по- неуспешен от очакванията в началото на тази година. Културно-познавателният туризъм няма да се развива според предварителните очаквания, твърди Горанова. 

"Има раздвижване спрямо миналата година, но не е това, което предвещаваше началото на тази година, преди избухването на войната". 

Все още има възможност да бъдат привлечени повече чуждестранни туристи, подчертава тя: 

"Да се организират инфотурове, на туроператори чуждестранни, на журналисти, блогъри, които да разпространят информацията, че тук е спокойно и може да се почива спокойно. Смятам, че е крайно време Министерството на туризма да влезе в основната си роля."
 
 
Снимка: Pixabay

#туризъм #поскъпват

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"