Русе с обновен стадион и нова „Филхармония”

Русе с обновен стадион и нова „Филхармония”
На въпрос за средствата за култура в бюджета за 2013 година, премиерът Бойко Борисов каза: С 18 милиона повече сме дали за култура. Снимка: БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов и министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков откриха реновираната лекоатлетическа писта на градския стадион в Русе.

Така градът вече ще може да бъде домакин на спортни състезания на европейско ниво.

Пистата е ремонтирана със средства на Министерството на физическото възпитание и спорта и осигурено съфинансиране от Община Русе. Бюджетът на одобрения проект възлиза на 1 274 190 лв. с ДДС.

При откриването беше отслужен водосвет, предаде информационна агенция „Фокус".

След това министър-председателят Бойко Борисов заедно с министрите на културата Вежди Рашидов и на регионалното развитие Лиляна Павлова откриха модернизираната зала „Филхармония” в Русе.

Проектът за реконструкция, рехабилитация и оборудване на „Оперно-Филхармоничното дружество – гр. Русе” е реализиран по ОП „Регионално развитие”. Финансирането е в размер на 853 836 лв.

„Прекрасен ремонт на „Филхармонията” в Русе. Изключителна археология, която доказва, че Русе е бил един от най-стратегическите градове на Дунав. Милиони дадохме за „Филхармонията”, за археологията, лекоатлетическа писта, за да тренират стотици деца там. До там, че Христо Марков, нашата легенда в леката атлетика, да се разплаче при вида на тази писта”, каза Борисов при посещението си на крепостта в Русе.

Бойко Борисов разгледа и приключилата реставрация на крепостта „Сексагинта Приста”.

Директорът на Историческия музей му показа стар кораб – възстановка на един от корабите, които по римско време са спирали на русенското пристанище.

Министър Вежди Рашидов разгледа разкопките на римския кастел „Сексагинта Приста”, откъдето е възникнал днешният град Русе.

Проектът за възстановяване и социализация на Римската крепост е реализиран по ОП „Регионално развитие”, като безвъзмездната финансова помощ възлиза на 1 293 601 лв.

От Русе премиерът замина за Шумен, където ще инспектира участъка на автомагистрала „Хемус” Шумен – Белокопитово.

На въпрос за средствата за култура в бюджета за 2013 година, премиерът Бойко Борисов каза: С 18 милиона повече сме дали за култура.

#Бойко Борисов #премиер #Свилен Нейков #министър на физическото възпитание и спорта #Русе #Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие #Вежди Рашидов #министър на културата #ОП „Регионално развитие” #Христо Марков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори