Любен Дилов пое вината: Той бил авторът на „Ще ти скъсам г*за“

Любен Дилов пое вината: Той бил авторът на „Ще ти скъсам г*за“
A A+ A++ A

След като песента на „Ку-Ку бенд“ - „Ще ти скъсам г*за“ отново изплува в медийното пространство покрай всяка новина, свързана с председателя на СЕМ Соня Момчилова, днес стана ясен и истинския автор на нецензурната фраза - издателят и депутат от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син. Това призна самият той в своя Facebook. 

„Във връзка с постоянните атаки към госпожа Соня Момчилова заради ранното ѝ Ку-ку-творчество, длъжен съм да заявя най-отговорно и като редактор, и като автор на по-голямата част от писменото творчество на Ку-ку от онова време, следното: Блусът „Ще ти скъсам...“ е писан само частично от нея. Въпросният последен стих в куплетите, който подчертава смешният и внезапен обрат от нежна лирика към просташка и мачистка закана е ... мой“, обяви депутатът. 

Той обяснява, че по това време (1993 година), когато е написана песента повечето текстове са били „изцяло преработен градски фолклор и най-вече колективно творчество на сценаристите на „Ку-ку“. Такива са били и доста по-късни песни от времето и на „Ку-ку“, и на ранното „Каналето“. По думите му въпреки, че само Соня Момчилова е изписана като автор, нейни са били всички „истински прояви на поезия“. „Простотиите“ били най-често негово авторство, на шоумена и лидер на „Има такъв народ“ Слави Трифонов и на останалата част от екипа на „Ку-ку“. 

„Понеже бях редактор на почти всичко, което излиза от името на „Ку-ку“, не намирах за редно да се изписвам и като автор. Затова и моето име отсъства. Не съжалявам за нито ред от онези години, защото написаното, сниманато и изпятото от „Ку-ку“ отдавна е градски фолклор, а фолклорът е фолклор - народно творчество, стоящо леко встрани от временните категории за добро и лошо“, посочва още Любен Дилов-син.

Припомняме, че вчера Соня Момчилова относе поредната порция критики и подигравки в социалните мрежи, след като СЕМ поиска глоба за предаването на bTV Ергенът, което тя нарече интелектуален холокост“ и кичозен хедонизъм и напудрено епикурейство. Това разгневи и председателят на организацията на българските евреи Шалом д-р Александър Оскар, който определи коментара ѝ като „крайно неправилен“ и „абсурден“. Д-р Оскар отбелязва, че подобни сравнения са обидни към паметта на милионите жертви на нацизма, а Холокоста е трагедия, която не бива да бъде профанизирана.

А журналисти и общественици не пропуснаха да напомнят, че именно името на шефката на СЕМ, която се възмущава на пошлостта на предаването, се свързва с  текстовете на песните Ще ти скъсам г*за“ от албума на Слави Трифонов и Ку-ку“ от 1993 г. Ръгай чушки в боба“.

„Не съм гледала и минута от „Ергенът“, но разбирам, че бил пошъл. Знаете ли как се продава пошлост? Като преди това се създадат пошли души с пошли потребности. И сега една от емблемите на тези, които бяха в началото на производството на пошли души, ще наказва пошлостта. Ами че то по-пошло и от „Ергенът“, бе“, написа журналистът и писател Веселина Седларска. 

„Опростачването не е едно телевизионно предаване, нито пък е един телевизионен сезон — то е дълъг процес, който има своите основоположници. И — съдейки по текстовете — г-жа Момчилова е сред онези „founding fathers“ (в случая, mother) на широкомащабната посткомунистическа операция по засаждането на територията с простотия. В този смисъл — както казваше един приятел — името ѝ може да бъде изписано със златни букви върху леопардови страници“, изтъкна рекламистът Мартин Димитров, като отбеляза, че нивото на текстовете, с които се свързва името на шефката на СЕМ е чувствително по-ниско от това на Яворов.

По думите му като интелектуална стойност Ергенът е на нивото на песните на Соня Момчилова. „С една малка разлика — през 93-та нямаше кой знае какви опции за превключване на друг канал и тази „интимна лирика“ оказваше много по-силно въздействие върху обществото ни“, изтъква още той. 

В защита на Момчилова, Дилов посочва, че нивото е чувствително под Яворов, но и мястото на Яворов не е в дискотеките и баровете. „Т.е. за всяко нещо си има време и място, единственото неуместно е да атакувате талантливата Соня за блусът „Ще ти скъсам...“

Самата Момчилова пък благодари на Дилов, че я е защитил в коментар под поста му.

#Любен Дилов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"