Гери Дончева: PR-ът в сектор “Здравеопазване” сам ме избра! ВИДЕО

Гери Дончева: PR-ът в сектор “Здравеопазване” сам ме избра! ВИДЕО
A A+ A++ A

Животът на Гери Дончева може да бъде описан като цветна палитра. Тя е от онези жени, които не спират да ни доказват, че една красива жена може да бъде успяла и то не в една област. Гери Дончева е PR мениджър на най-голямата болница за рехабилитация в България (МБПЛР "Сердика”) както и на "Капитал Хелт Холдинг" ЕАД . Също така тя е и автор на книги за деца. Гери е водил редица светски събития и различни предавания с лайфстайл насоченост, а в момента тя е водещ на авторско предаване "По стъпките на красотата" по интернационалната телевизия WNESSTV.

2360134

Препускайки от тема в тема, Гери Дончева успя да ни вдъхнови и да ни изпълни с позитивизъм, от който се надяваме и вие да се заредите, четейки това интервю. Ето за какво си поговорихме:

Здравей, Гери! Чудим се откъде да започнем, защото ти се занимаваш с наистина много дейности. Бихме се радвали най-напред да ни разкажеш за детските книги. Как дойде идеята да се занимаваш именно с това?

От малка пиша произведения за деца, но когато завърших втората си магистратура по специалност "Предучилищна педагогика” в Софийския университет, тогава изразих желание и събрах смелост да издам това, което съм написала. Мотивацията ми е свързана с вдъхновението, което получавам от децата, от цялата тази енергия, която те имат.

Откъде черпиш най-силно вдъхновение?

Именно от децата, от тяхната неизчерпаема енергия, дори от неподправените им забележки, от разговорите ми с тях. По време на работата ми, свързана с предучилищната педагогика се срещнах с ужасно много деца, които разказваха някакви небивали истории от техния си свят. Как да не е вдъхновяващо това?

Кое ти е по-приятно - да пишеш детски книги или да бъдеш водещ?

На първо място за мен всъщност са публичните комуникации в здравната сфера. Това е и мой приоритет, както професионален, така и личен. За мен работата ми е мисия, такава е и културата на болница "”Сердика” и целият холдинг - да вярваме в това, което правим, да имаме добавена стойност на дейностите, които извършваме всеки ден.

А пък предаването, което е свързано с лайфстайл и всякакви позитивни теми от нашето всекидневие, са неща, които ме радват и зареждат допълнително. Ако трябва да говорим за телевизионна журналистика, знаете колко е вълнуващо, когато един гост разкаже своята история, възгледите си и неща, през които е минал. Имам щастието да се радвам на това в поредното авторско предаване "По стъпките на красотата”. Темите не са буквално за красота или пластична хирургия или корекции. Темите са по-дълбоки, извън физическата красота - красотата на ума, на актьорското изкуство, неща които ни заобикалят и ни карат да се чувстваме добре.

Кой е гостът, който ти е дал най-много положителна енергия?

На прима виста не мога да се сетя за никой, защото много гости са минали през моето студио. Всеки от тях е бил впечатляващ със своята лична история, с мисията си, всеки е оставил у мен нещо, което ме е надградило като личност.

Как избираш кой да бъде твой събеседник в предаването?

Старая се да каня гости, които имат какво да кажат. Защото, ако каним само разни популярни личности, които нямат нещо ново, за което да разкажат, няма смисъл на гостуват. Винаги се старая да покажа на публиката нещо ново, което не са очаквали, което ще ги впечатли и ще видят в по-различна перспектива.

Как реши да работиш в сектор Здраве? Защо за теб това е толкова важно?

PR-ът в сектор "Здравеопазване” всъщност сам ме избра и си казах, че трябва да изпускам възможността да пробвам нещо ново. Допреди това се бях занимавала със събитиен PR, разработване на кампании за продукти и бях работил основно с известни личности.

Когато ми се отдаде възможност да бъда РR в здравна сфера си казах, че това е нещо ново и различно. Разбира се, това е много отговорна дейност и само и единствено моята отдаденост ми помогна да се впиша в тази отговорна среда. Защото в тази сфера най-важната валута е доверието. Когато аудиторията нямат доверие към теб не можеш да правиш връзки с обществеността.

2360133

Кои са твоите основни отговорности и с какви трудности се сблъскват в тази област?

Дейностите, които ежедневно извършвам са свързани с грижата за връзките с обществеността, както са вътрешните, така и за външните комуникации. PR-ът е многопластов, той се гради на доверие, на отношение с колеги журналисти, с хора, на които вярвате взаимно и сте работили в миналото.

Предизвикателствата са много - от дигитални, от чисто текстови, да предложиш медицинска информация на човешки език, който да бъде разбран дори от дете. Трябва да си на разположение 4 часа в денонощието, защото аз отговарям за поддържането на социалните мрежи на институциите, които представляват "Капитал Хелт Холдинг”. Това включва резиденция за възрастни "Сердика”, верига хосписи "Сердика”, болницата за рехабилитация. Всички те имат своите комуникационни канали в социалните мрежи.

Човек трябва да е запознат в детайл с дейността на организацията, която представлява, да е наясно с нейната структура, с дейността на целия сектор "Здравеопазване”.

Как се гради доверие в твоята област?

Зависи от ситуацията, но има едно основно условие, което отговаря на професионалната и личната етика и то е да говориш истината. Тогава хората ти вярват, защото няма какво да опровергае тази истина. Добре е да бъде обяснено все пак защо тя е такава.

Това, че си публична личност играе ли негативна роля?

Срещала съм и песимизъм, оптимизъм. Не се влияя нито от едното, нито от другото. Правя това, което вярвам, че трябва да се направи. Знанията са на първо място - когато знаеш и можеш, нищо друго не мое да те спре или притесни.

Защо според теб хората мислят, че една жена, занимавала се с мода не може да се развива в друга, по-сериозна сфера?

Това статукво е характерно за източния свят и за Балканите. За запад една жена може да бъде и красива, и умна и това не е феномен. Това се дължи на народопсихология.

А какво можеш да кажеш за фалшивите стандарти за красота? Откъде тръгна всичко и какъв е подходът към младите момичета, които не се възприемат без филтър и без грим?

Наблюдаваме перфектните образи още от списанията и обложките на албумите преди години. Социалните мрежи само подсилиха този ефект. Харесва ми, когато подчертаваме естествените черти на лицето без да ги изкривяваме. Живяла съм в Ню Йорк години наред и там хората се стремят да бъдат максимално естествени. У нас сме се вглъбили върху това, което сме отвън, а по-важното е какъв си отвътре. Когато човек не може да изпъкне с някакви знания, умения и лични качества, които има, му остава само красотата. А тя е до време.

2360135

На подрастващите трябва да им се говори най-напред в семейната среда за техните личностни качества, за това, че те са специални по собствен начин. Родителя трябва да вдъхне самочувствие на детето спрямо неговите личностни качества и чак след това да се споменава визията и красотата.

Здравословен ли е стремежът към съвършенството що се касае до визията ни? Какво провокира екипа на Гери Дончева да създаде осведомяваща кампания за множествената склероза,и какво е отношението към пациентите с това заболяване в България? Как се чувства тя като докторант в областта на здравната сфера и какво е усещането да преподава на студенти? Всичко това и още много любопитни детайли от динамичния живот на харизматичната Гери Дончева следайте в това видео:

 

#Peika&Jenite YouTube

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »