Какво е маймунската шарка и как се предава?

Какво е маймунската шарка и как се предава?
A A+ A++ A

Все повече държави в Европа и Америка съобщават за случаи на маймунска шарка. Първите сигнали дойдоха от Великобритания.

Заболяването не е толкова опасно, колкото едрата шарка, казват здравните експерти на Острова. Заразяването става само при близък контакт със болен. Боледуването започва с грипоподобни симптоми, с подуване на лимфните възли, последвано от обрив по лицето и тялото. 

Случаите във Великобритания първоначално са сред хора, пътували до Африка. Впоследствие обаче заразени се оказват и такива, които не са предприемали подобни пътешествия.

Шест от общо деветте случая на Острова се определят като бисексусални или хомосексуални мъже, а здравните власти са започнали проверки за това дали шарката може да се предава и по полов път.

Според официалнните данни в Африка пък най-засегнати от заразата са децата. Предполага се, че това се дължи на недобра хигиена и недостатъчни медицински грижи. Заразата се разпространява и след ухапвания от гризачи или малки животни, но не се предава лесно сред хората.

#маймунска шарка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »