Фон дер Лайен попари Украйна за бързо приемане в ЕС

Фон дер Лайен попари Украйна за бързо приемане в ЕС
A A+ A++ A

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че моментът на присъединяване на Украйна към Евросъюза ще зависи, наред с другото, от това колко бързо страната ще успее да се възстанови от конфликта и да осъществи необходимите реформи, пише "Сега".

Фон дер Лайен направи това изявление в интервю пред германската държавна телевизия ZDF.

По принцип присъединяването на дадена страна към ЕС отнема няколко години от датата на подаване на заявлението. Веднага след началото на руската инвазия Украйна настоя за бързо приемане и внесе писмено заявление.

 "Необходимо е известно време, за да може да се кандидатства за присъединяване", каза снощи Фон дер Лайен, като уточни, че "процедурата за присъединяване зависи до голяма степен и от поведението на присъединяващите се страни".

"Искам да подчертая, че много зависи от самата Украйна - от това как ще успее да се възстанови от тази война, какво ще ѝ помогнем да направи, как ще проведе реформи, как ще се отърве от олигарсите, как ще проведе необходимите икономически промени", добави председателят на ЕК, като предложи да се обвърже финансовата помощ за възстановяването на Киев с реформите в страната.

По-рано вчера и германският канцлер Олаф Шолц попари надеждите на Украйна за бързо приемане в ЕС. Говорейки в Бундестага той заяви, че ЕС оказва бърза и прагматична подкрепа на Украйна, но че присъединяването ѝ към общността ще е дълъг процес.

Шолц добави, че за Украйна не може да има "пряк път" към членството в Евросъюза. Да се направи изключение за Украйна би било несправедливо спрямо страните от Западните Балкани, които също искат да се присъединят, каза още канцлерът и допълни: "Процесът на присъединяване не е въпрос на няколко месеца".

Така Шолц стана вторият лидер на страна от ЕС, който се изказа срещу ускорено членство на Украйна. Преди него френският президент Еманюел Макрон заяви, че перспективата за присъединяване на страни, като Украйна, не може да се реализира бързо, а може да отнеме години.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба коментира това изявление като "второкласно отношение" към неговата страна.

 

ПРОЦЕДУРАТА

След изявеното от Киев желание за бързо приемане, ЕК, в лицето на Урсула фон дер Лайен, връчи на президента Володимир Зеленски въпросник, чието попълване да позволи на Еврокомисията да препоръча на Съвета на ЕС да започне обсъждане на започването на преговори за присъединяването на Украйна. На 18 април Киев върна попълнения въпросник на Брюксел.

Препоръката на ЕК към Съвета на ЕС за започване на преговори за присъединяване обаче е първата стъпка. След това страната трябва да се споразумее с европейските преговарящи за набор от условия или т.нар. преговорни глави, които трябва да изпълни. Това именно е процесът, който обикновено отнема години на страните-кандидатки.

#ЕС #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »