Зеленски за разрушения Донбас: Истински ад е!

Зеленски за разрушения Донбас: Истински ад е!
A A+ A++ A

Украинският промишлен регион Донбас е напълно разрушен от руските атаки, заяви президентът Володимир Зеленски в поредното си обръщение, съобщава БНР.

Съединените щати обявиха, че ще предоставят на Киев нова пратка военно оборудване за 100 милиона долара. Преди това Сенатът одобри финансова помощ за Украйна на стойност 40 милиарда долара - за оръжейна, икономическа и хуманитарна помощ.

Част от безвъзмездната подкрепа е предназначена за източноевропейските членки на НАТО, които изпращат стари съветски оръжейни системи, бойна техника и боеприпаси на Киев. Одобрението в Сената премина с 86 гласа "за". Всичките 11 "против" - на сенатори републиканци.

Президентът Володимир Зеленски благодари на Вашингтон за гласуваната финансова помощ за страната му и определи средствата като подкрепа за демокрацията в целия регион.

В 86-я ден на войната Зеленски изрази увереност, че руските военни действия ще бъдат предмет на съдебен процес за геноцид.

Откакто се изтеглиха от районите край Киев, руските сили се опитват да завладеят допълнителна територия в Донбас, състоящ се от сепаратистките региони Донецк и Луганск.

Има постоянни удари в региона на Одеса, по градове в Централна Украйна, каза още Зеленски. Русия е засилила офанзивата си в Донецк, съобщиха и от генералния щаб на украинските въоръжени сили, като обвиниха Москва в поредните убийства на цивилни.

Американският президент Джо Байдън изрази пълна подкрепа за присъединяването на Финландия и на Швеция към НАТО. На среща в Белия дом с финландския президент Саули Ниинистьо и премиера на Швеция Магдалена Андершон, Байдън отбеляза,  че Съединените щати ще направят всичко, за да предотвратят евентуална агресия двете страни, докато тече процесът по ратификация на присъединяването им.

Засега само Турция се обяви против. Президентът й Реджеп Ердоган обвинява Стокхолм и Хелзинки, че били убежища на кюрдски терористи и поддръжници на неуспешния опит за преврат в Турция преди 6 години. Финландският президент и шведската премиерка декларираха готовност за преговори с Анкара.

#Володимир Зеленски #Донбас #разрушен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »