Енергийният министър с мрачна прогноза за цената на парното - поскъпва драстично

Енергийният министър с мрачна прогноза за цената на парното - поскъпва драстично
A A+ A++ A

Министърът на енергетиката Александър Николов допусна, че парното и топлата вода могат да поскъпнат с няколко десетки процента от юли, предаде БНР.

По време на днешното заседание на парламентарната Комисия по енергетика, на което отговаря на актуални въпроси от депутатите, той посочи, че предстои както да бъде взето окончателно решение на регулатора, така и да се обмислят начини за подпомагане на домакинствата.

"Топлофикационните дружества са с различен модел на работа и съответно различен ефект ще има върху крайната цена, тъй като ефективността на управлението и начина на работа на самите технологични решения са различни. Когато природният газ е поскъпнал няколко пъти, колкото и тежко да звучи, повишение от няколко десетки процента не е нещо неочаквано. Със сигурност ще се търсят решения, които да компенсират потребителите и със сигурност това ще бъде коментирано на ниво Министерски съвет и вицепремиер и премиер".

"За радост текущият отоплителен сезон премина. Предстоят няколко месец, през които по ред причини разходите са доста по-ниски. Остават само за топла вода и то на конкретни места, които са свързани директно с топлофикационни дружества. Когато, живот и здраве, стигнем до следващия отоплителен сезон, съобразно каква е функцията на цените и какви са разходите, ще търсим варианти за компенсации".

Пълните доставки на природен газ от Азербайджан в обем на един млрд. кубични метра годишно ще започнат от 1 юли, посочи министърът на енергетиката пред депутатите от комисията.

От гледна точка на физическо изпълнение на трасето няма да има забавяне на строителството на интерконектора Гърция-България, добави Николов. От гледна точка на последващи тестове, регулации, съответните решения, се работи активно с Европейската комисия и с регулаторните органи на двете държави за това трасето да бъде въведено в експлоатация възможно най-бързо.

#парно #поскъпване #КЕВР #Александър Николов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »