След година проверки: В „Градус“ всичко е точно

След година проверки: В „Градус“ всичко е точно
A A+ A++ A

От „Градус“ АД обявиха в съобщение до медиите, че след година проверки КФН и НАП не са открили нарушения.

„Въз основа на предоставената и анализирана в хода на проверката информация не са установени нарушения на приложимите към дейността на „Градус“ АД изисквания на Закона за публично предлагане на ценни книжа, Закона за Комисия за финансов надзор и нормативните актове по прилагането им“, пишат от компанията. „В резултат на всички предприети действия, НАП не установява съществени несъответствия в данъчната и счетоводна документация или нарушения на данъчното законодателство от проверяваните дружества. Констатирани са несъществени нарушения с характер на технически грешки, които са отстранени в хода на проверките. В нито един от докладите на НАП не е констатирано разминаване между фактически и документално установеното“, изтъкват още от „Градус“.

До проверките се стигна след като фирмата на Иван Ангелов – Пилето бе замесена в голям скандал в комисията „Манолова“ в 45-ото Народно събрание. На едно от заседанията на комисията бизнесменът Светослав Илчовски заговори за рекет и принуда от близки до бившия премиер Бойко Борисов да не купува земеделски земи. Намеси и името на Ангелов, като го нарече „ковчежник на премиера“, и го обвини, че е поискал от него да реализира фиктивен оборот, както и да му продава зърно на занижени цени, за да си няма проблеми. Илчовски каза, че Ангелов изкуствено завишавал стойността на компанията си, за да я листне на борсата.

По случая излязоха твърдения и за златните кюлчета, които се виждат на прословутите снимки на спалнята на Борисов. По думите на Илчовски кюлчета били подарявани на бившия премиер за рождения му ден от бизнесмени, сред тях бил и Иван Ангелов. На друго заседание депутатите изслушаха и двамата бизнесмени. Имаше напрежение и хаос, от ГЕРБ се опитаха да саботират изслушването, прехвърчаха искри и обвинения. Тогава Иван Ангелов не отрече, че Бойко Борисов му е помагал, но за „пропускане на доставки до други страни“. Той нарече лъжа твърденията на Илчовски, че платил на плеймейтка да „обслужи премиера“.

В казуса беше намесен и „историческият бартер“ между България и ОАЕ – хранителни стоки от „Градус“ срещу медицински консумативи и фурми. Тогава Ангелов каза, че не само си е възстановил парите с въпросните фурми, но и е на печалба. Обвинения към него имаше и от още един бизнесмен – зеленчукопроизводителя Павел Стоименов. Според него собственикът на „Градус“ е начело на картел, „известен като Г-8, който определя цените и размерите на рентата“. Той разказа и за палежи на къщи и офиси заради отказ да плати рента.

Прокуратурата започна проверка по твърденията на Илчовски. Иван Ангелов отрече всички обвинения на бизнесмените, както и че е подарявал кюлчета на Борисов. Каза и че се е объркал за фурмите и те били дарени на БЧК. Изрази готовност дори да мине през детектор на лъжата.

На разпит в прокуратурата беше призована Маги Бадер, чието име се завъртя като „плейметката, направила снимките“, но тя отрече да познава някой от бизнесмените или Борисов. Илчовски така и не каза коя е Мата Хари, въпреки многократно заявеното, че знае. Бизнесменът също беше разпитан от държавното обвинение. Пред журналистите след разпита той каза единствено: „Ангелов е най-големият крадец на България и аз ви го показах, бе глупаци“.

От фирмата реагираха и като заведоха искове за милиони срещу бизнесмена Светослав Илчовски. Общата стойност на исковете е над 15 млн. лева, а причината, че с думите си той е накърнил имиджа на компанията и е довел до обезценяване на пазарната й стойност. Иск беше заведен и срещу другия бизнесмен – Павел Стоименов.

„Взимайки предвид гореизложените факти, „Градус“ АД счита за приключена медийната спекулация, в която беше въвлечена компанията и в която дейно участие взеха, освен обвиняемият г-н Илчовски, така и журналисти, и политици, и други лица“, подчертаха от компанията.

#градус #проверка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »