Байдън отсрами Обама като „победи” във вицепрезидентския дебат

Байдън отсрами Обама като „победи” във вицепрезидентския дебат
Байдън удържа победа със седем пункта разлика – 42% срещу 35% за Райън сред анкетираните. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън се е представил по-добре от съперника си – републиканеца Пол Райън, на кандидатпрезидентския дебат между двамата.

Байдън удържа победа със седем пункта разлика – 42% срещу 35% за Райън сред анкетираните, като тези числа са сходни и при регистрираните гласоподаватели, и при независимите избиратели, предаде агенция „Ройтерс”, цитирана от Дарик.

Близо една четвърт от регистрираните гласоподаватели и близо една трета от независимите не могат да се произнесат кой от двамата претенденти е спечелил диспута на 11 октомври.

Демократите се надяват представянето на Байдън да помогне на президента Барак Обама да се възстанови от продължаващия от една седмица спад в рейтинга му след слабото му представяне срещу републиканския му съперник Мит Ромни на техния първи предизборен диспут на 3 октомври.

Според допитване на Ройтерс/Ипсос от 11 октомври Ромни води Обама с 47 на 44% на национално ниво.

Въпреки това обаче нито Байдън, нито Райън не промениха съществено рейтингите си.

След диспута 54% от анкетираните регистрирани гласоподаватели са с положително впечатление от Байдън и 50% – от Райън.

Близо половината независими избиратели заявиха, че Байдън не е променил мнението им за него, а близо три четвърти от тях казаха същото за Райън.

Според анкетираните Байдън е по-квалифицираният да стане евентуален президент – по време на диспута подкрепата на Байдън по този въпрос се увеличи от 43 на 45%, а тази на Райън се задържа на 35%.

Освен това изборът на Райън за републикански кандидат за вицепрезидент може да създаде проблеми – 27% от гласоподавателите заявиха, че Райън ги прави по-отрицателно настроени към Ромни. Преди диспута на това мнение бяха 21%, отбелязва „Ройтерс”.

Допитването е извършено онлайн след вицепрезидентския диспут от 11 октомври сред 629 души. Статистическата грешка е 3.1 процентни пункта.

Вицепрезидентският дебат е гледан на живо от 51.4 милиона американци по 12 ефирни и кабелни телевизии, сочат данни на института „Нилсън”.

Диспутът на 3 октомври между президента Барак Обама и републиканския му съперник Мит Ромни бе гледан от 67.2 млн. души, което го прави 10-ия най-гледан предизборен диспут за последните 30 години.

#САЩ #Джо Байдън #Пол Райън #вицепрезидент на САЩ #дебат #Барак Обама #Мит Ромни #Президент на САЩ #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници