За защита на депутатите: Метални решетки на входа на парламента

За защита на депутатите: Метални решетки на входа на парламента
A A+ A++ A

Народното събрание осъмна с монтирани тежки метални врати. Почти като затвор! С тези думи бившият председател на парламента Цвета Караянчева сигнализира в социалните мрежи, че на входа на парламента са поставени метални врати.

Триметровите метални врати, които приличат на решетки, са поставени на централния вход на сградата, който се ползва при официални и тържествени случаи.

„Демокрацията се брани чрез диалог и демократични процедури. Никога в историята металните прегради не са водили до успокоение и обединение. Те са едновременно израз и източник единствено на гняв“, коментира тя във Facebook, където прилага и снимки на металните съоръжения.От пресцентъра на Народното събрание съобщиха за bTV, че металните врати са поставени още в събота и неделя, но са забелязани ни в сряда - в първия работен ден на парламента.

Основната причина за поставянето им защита и е направено по искане на НСО. Монтирането на вратите идва на фона на вълна от протести срещу правителството. Припомняме, че през януари имаше опити за нахлуване в парламента при протест на „Възраждане“, когато на входа бяха струпани маси и подръчни вещи, за да бъде удържан щурмът на сградата.

Опозицията – решетките „пазят“ от народната любов

Опозицията използва случая да атакува управляващите, че се пазят с метални врати от бурната народна любов.

От ГЕРБ обявиха, че никога досега в историята на българския парламент не са били монтирани решетки на Народното събрание. Изглежда обаче са забравили, че по времето на кабинета „Орешарски“ метални ограждения опасваха сградата в продължение на година заради протестите срещу правителството.

Самата Караянчева разкритикува и решението депутатите да се върнат на работа в историческата сграда на парламента, вместо да заседават в обновените помещения в бившия Партиен дом, където впрочем отдавна са поставени такива метални врати. Припомняме, че именно по времето, когато парламентът заседаваше в другата сграда, под вещата ръка на Караянчева, избухна скандал заради изолацията на парламентарните журналисти и ограничаването на достъпа им до депутатите.

Зам.-председателят на парламента от БСП Кристиан Вигенин контрира Караянчева и я обвини в двоен стандарт.

„Цвета Караянчева, която скри ГЕРБ от народното недоволство зад крепостните стени на Партийния дом през 2020 г., днес се кахъри, че са монтирани решетъчни врати зад стъклените врати на парадния вход на Народното събрание. Българският парламент е най-достъпният за граждани и журналисти парламент, който съм виждал по света и тези отворени нови врати не променят това“, коментира той отново във Facebook.

От „Възраждане“ определиха поставянето на металните врати за позорно и поискаха да бъдат премахнати незабавно.

„Страхът на управляващите от хората, само месеци след избирането им във властта, преминава в нелогични и позорни действия, които показват единствено несигурност и желание за конфронтация. Срамно е народните представители да се страхуват от народа си. Всеки български гражданин трябва да знае, че тази сграда е достъпна и депутатите работят за своя народ“, обяви депутатът Елена Гунчева, която прочете декларация на партията от парламентарната трибуна.

„Сградата е претърпяла войни, бунтове, бомбардировки и протести. Никой председател на Народното събрание не си е позволявал поставянето на решетки на сградата. Това показва страх и неуважение към народа, който е избрал всички нас“, добави тя.Партията настоява металните врати да бъдат премахнати незабавно и отговорният за поставянето им, да се извини.

#депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай