Петков: Русия пробва да бутне кабинета, има и хора, предаващи националния интерес! САЩ ни спаси

Петков: Русия пробва да бутне кабинета, има и хора, предаващи националния интерес! САЩ ни спаси
A A+ A++ A

В момента има безпрецедентна криза. В Украйна видях от първо лице как реални ракети летят над делегацията и се взривяват в жилищна сграда на 500 метра от нас. Това каза премиерът Кирил Петков в обръщение към Американската търговска камара на бизнес-закуска.

"Едно е да го гледаш по телевизията, друго е да го видиш с очите си. Невинни хора умират от агресията на един диктатор", допълни той.

"Антикорупцията е ограничаване на чужди влияния върху България и по-точно влияние от Русия. Едни и същи хора са готови както да предадат националния си интерес, така и това, че ресурсите ни трябва да бъдат използвани за обществени нужди. Битката с антикорупцията е по-голяма", каза Петков. 

"Изпълнявахме си всичко по договора, но като политически инструмент бе решено да ни прекъснат газа, за да покажат, че ако не се взимат под внимание едностранните им препоръки България няма да има газ и това правителство няма да издържи. Беше важно да покажем, че никой не може да извива ръцете на демократичния свят", категорично заяви премиерът.

"Когато говорим за енергийната сигурност, трябва да мислим мащабно и регионално. Това, че газовите ни връзки могат да захранват Украйна, това, че експортът на ток от Украйна ще намали този към Румъния и ще намали нуждата от газ от Гърция. Има много синергии за спестяване", обясни той.

"Стана ясно, че освен общата военна стратегия на НАТО, трябва да мислим и за логистична стратегия. Едновременно с това енергийната стратегия на България бе променена в зелената трансформация. Колаборацията ни със САЩ е важна, за да имаме голяма инвестиция на батерии. Ще бъде много голямо и значимо. Ядрените мощности също са важна тема", каза още Кирил Петков. 

#Кирил Петков #САЩ #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »