Дянков ще облага и печалбите от хазарт, и финансовите транзакции

Дянков ще облага и печалбите от хазарт, и финансовите транзакции
Финансовият министър е категоричен, че пенсиите не трябва да се облагат. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До края на годината може да се обложат и печалбите от хазартните игри и от фондовата борса, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

По думите му в момента се работи и по тези текстове, като вероятно те ще бъдат предложени между двете четения на бюджета.

„Трябва да има равно третиране, каквато е идеята на плоския данък”, каза още Дянков в ефира на Дарик радио в събота.

Финансовият министър е категоричен, че пенсиите не трябва да се облагат.

„У нас плоският данък е най-нисък – 10%, но той трябва да е за всички”, смята той.

Вицепремиерът прогнозира, че може да се прокара и данък върху финансовите транзакции, но в бъдеще.

„Това е нещо като данък върху лихвите по депозитите, но за големите транзакции”, обясни Дянков.

Той допълни, че преди е бил твърдо против, а сега е „меко” против.

Вицепремиерът обаче е категорично против уеднаквяването на ставките в България с европейските, за да се запази ниското данъчно облагане в страната.

По думите на Дянков във всички европейски страни се облагат лихвите по депозитите на хората, независимо, че в някои страни той е облечен в друга форма.

Министърът подчерта, че трябва да се облагат и парите от земеделска аренда, но това е тема за следващ мандат.

„Трябва да има равнопоставеност. В противен случай – към изключенията се насочват спекулативни капитали”, каза още вицепремиерът.

Симеон Дянков е категоричен, че въвеждането на данък върху лихвите от депозитите не е налагане на нов данък, а „затваряне на една преференция”.

На въпрос дали не е несериозно финансовият министър да не знае, че лихвите от спестявания не се облагат, Дянков отговори: „Аз съм експерт по макроикономика. Затова имам данъчни експерти, които – ако не ми го кажат, няма как да знам. Аз мога да чета данъчните закони, но ако не излезе тема, няма как”.

Вицепремиерът бе категоричен, че дебат за въвеждането на данък „лихва” ще има в парламента.

Лихвите по кредитите няма да се вдигнат заради данъка върху лихвите по депозитите, посочи той.

По думите му гражданите по никакъв начин няма да бъдат натоварени от данъка, а банките автоматично ще превеждат данъка към държавата.

Според Дянков тези опасения са „първосигнални” и след време тези „ах и ух” ще изчезнат.

По думите на министъра някои хора в парламента може да се притесняват, че ще има информация за държавата кой какви депозити има.

„Аз съм съвсем наясно, че на хората не им харесва. В същото време, ако попитаме: „Искате ли да свалим ДДС-то на 5% и да няма изобщо данък върху доходите на физическите лица?”, ще отговорят с „да”. Това не означава, че това е добре за държавата”, каза още Дянков.

Вицепремиерът обясни неизпълнението на обещанието за намаляване на ДДС-ставката в края на мандата с икономическата ситуация в Европа.

Аз съм убеден, че Бойко Борисов е единственият човек, който може да управлява България и да оправи страната, заяви финансовият министър Симеон Дянков.

Самият вицепремиер ще направи всичко възможно, за да помогне на ГЕРБ – дори ако трябва да се кандидатира за депутат. Дянков призна, че се вижда като финансов министър отново.

В дългосрочен план обаче остават намеренията му да живее в чужбина.

„България трябва да премине на прогресивно облагане на доходите след няколко години”, каза още Симеон Дянков.

По думите му плоският данък, въведен в България през 2006 г., е бил верният ход за онзи момент и не е трябвало да се пипа в разгара на кризата, трябва да се отвори дебатът за промяна на данъчната и социалната политика.

Дянков е категоричен, че тя трябва да се нагоди към предстоящото десетилетие на нисък икономически растеж в Европа.

Според него максималният осигурителен праг трябва също да се премахне, но това отново е политика за следващото правителство.

„Не ме разбирайте погрешно – аз съм за ниски данъци, прогресивно облагане, но с ниска ставка и то във времето”, допълни вицепремиерът.

Той смята още, че майчинските обезщетения трябва да бъдат обвързани изцяло със заплатата, а не втората година да има определена сума за обезщетение.

„Затова е важно да се увеличават заплатите, за да може и майките да получават по-добър доход”, добави Дянков, като уточни, че това е дебат в бъдеще време.

„Аз не съм привърженик на втория стълб от пенсионната система” (допълнително задължително осигуряване), заяви още финансовият министър Симеон Дянков.

По думите му трябва да се въведе избор на хората – дали да прехвърлят парите си в НОИ или да останат в пенсионните фондове.

Дянков определи като „опорочена” идеята НАП да събира всички осигуровки и след това да ги преразпределя към пенсионните фондове.

Европейската практика е показала, че ако има избор, каквато е и моята, повечето хора предпочитат парите им за втора пенсия също да се събират в НОИ, посочи той.

Вицепремиерът обясни, че ще се промени Кодексът за социално осигуряване, за да може пенсиите да се увеличат от 1 април.

„Важно е да не се хване цикълът всеки четири години от юли, защото те ги увеличиха, а после ние ги плащахме. Сега ще ги плащаме четири месеца”, каза още той.

„Като влязохме на власт, аз очаквах да видя горе-долу балансиран бюджет, но това не беше така”, допълни Дянков.

Така той отговори на въпрос за осъвременяване на пенсиите всяка година, като обясни, че „предишните не са коректни” и че се чувства „излъган като финансов министър”.

Финансовият министър бе категоричен, че идеята за диференциране на минималната работна заплата не е негова, а на колеги от тристранния съвет.

По време на заседанието във вторник обаче авторът й дори не се е осмелил да си признае. Дянков коментира, че в идеята има резон, но има и много недостатъци.

Той бе категоричен, че ако учителите искат повече пари, трябва да кажат откъде да се вземат от бюджета.

„Да дойдат пред финансовото министерство”, категоричен е вицепремиерът в отговор на заплахите за протести.

Дянков смята, че в правосъдния сектор има достатъчно пари. Той дори даде пример с Министерството на отбраната, което е успяло да спести пари.

Парите за референдума са предвидени в бюджета, но ако се платят от партиите, за да може да има повече пари за здравеопазване и образование, добави той.

#Симеон Дянков #вицепремиер #Министър на финансите #България #ГЕРБ #Бойко Борисов #Европа #НОИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »