Цаца, бира и картофки - 10 лева по морето миналия сезон, а колко ще плащаме този?

Цаца, бира и картофки - 10 лева по морето миналия сезон, а колко ще плащаме този?
A A+ A++ A

Макар и по-късно от обичайното, подготовката за новия летен сезон тече, но нови ще бъдат и цените по заведенията. Националният статистически институт отчете рекордна инфлация, като на годишна база тя е 14%. Това е най-високото ниво от 2008 г. насам. Най-сериозно е поскъпването при хранителните продукти. Цената на доматите за месец се е увеличила с над 20%, а при агнешкото поскъпването е с близо 13 на сто. Сериозно е увеличението и при останалите меса и картофите. По-високи ще бъдат и цените по курортите.

"Инфлацията, по-високите осигуровки, газта, цената на тока... Олиото се оказа един от най-скъпите продукти. Направиха така, че нашите цени по меню да се вдигнат с 20 процента", оплака се управителят на крайбрежно заведение Невяна Филева пред Bulgaria On Air.

А след като менютата вече са поправени, собствениците на ресторантите по морето се притесняват, че ще изгубят клиентите си. И ако цацата, бирата и картофитe през 2021 общо са стрували 10 лв., Невяна пресмята новата цена: "В момента на тези три продукта ще е 12-13 лв., или поне така е във Варна."

Инфлацията обаче ще се отрази на Красимир Петров.  "До началото на този месец активно идвах до работа с автомобил, но почнах да пестя и спрях да идвам с автомобил", обясни той.

Собственикът на предприятието, в което работи Красимир, също е засегнат. Заради 5 пъти по-скъпия ток орязва парите за другите разходи. Така например вече помещенията в завода не се охлаждат. 

Мениджърът "Производство" Красимир Кръстев заяви, че в момента оцеляват. "Загуба на печалба от една страна, не успяваме част от парите да ги реинвестираме, липсват подобрения, иновации", сподели той.

Част от собствениците на фирми са готови да затворят обектите си, ако инфлацията продължава да расте.

#туризъм #МОРЕ #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »