Ново 20! Водата не е най-хидратиращата напитка

Ново 20! Водата не е най-хидратиращата напитка
A A+ A++ A

Учените имат новини за нас: водата не е най-хидратиращата напитка. 

Тази чест се пада на млякото.

Проучване на шотландския университет St. Andrews разглежда различни напитки, за да определи коя е най-хидратиращата и коя трябва да пропуснете, ако искате да утолите жаждата си, пише Профит.

Докато екипът установява, че водата – както негазирана, така и газирана, върши страхотна работа за хидратация, те също така откриват, че й липсват няколко ключови съставки. 

Както Роналд Моган, професор в Медицинския факултет на St. Andrews и автор на изследването, обяснява пред CNN, причината водата да не е най-ефективната напитка за хидратация се крие в начина, по който телата ни я усвояват. 

Той обяснява, че когато пием вода, тя почти веднага от стомаха се абсорбира в кръвта. Много пъти просто я изпикаваме.

"Ако пиете вода и след това, в рамките на два часа, отделянето на урина е наистина високо и тя е бистра, това означава, че водата не се усвоява добре", казва Дейвид Ниман, професор по обществено здраве и директор на Human Performance Lab в изследователския кампус в Северна Каролина, за списание TIME за предишно проучване за хидратацията. 

Други напитки обаче се абсорбират по-бавно от човешкия организъм благодарение на хранителното си съдържание. Като например млякото.

Според екипа съдържанието на мазнини, протеини, сол и захар в млякото помага да се "покрие" стомахът, когато човек го изпие. Така течността се абсорбира с по-бавна скорост, като по този начин ни поддържа хидратирани по-дълго време.

"Това проучване потвърждава много от това, което вече знаехме: електролитите — като натрий и калий, допринасят за по-добра хидратация, докато калориите в напитките водят до по-бавно изпразване на стомаха и следователно по-бавно освобождаване на урината", според диетолога Мелиса Маджумдар.

Екипът класира 13 различни напитки след проследяване на отделянето на урина на 72 здрави, физически активни мъже на възраст 18-35 години.

Най-хидратиращо е обезмасленото мляко, следвано от специализирани напитки за рехидратация. След това се нареждат пълномаслено мляко, портокалов сок, сода, диетична сода, студен чай, чай, спортни напитки, негазирана вода, газирана вода, светла бира и накрая кафе.

Снимка: Pixabay

#вода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »