Вижте темите за есето и съчинението за зрелостниците

Вижте темите за есето и съчинението за зрелостниците
A A+ A++ A

Днес се провежда първата задължителна матура по български език и литература. Тя започна в 08:30 ч., като на нея се явят над 46 000 зрелостници. За разлика от предишни години, произведенията, включени в изпита, са 27, а не 97. 

Тази година зрелостниците имаха право да избират между две различни теми в зависимост от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение. Темата на интерпретативното съчинение на изпита бе „Споменът - скръб и утеха" по стихотворението „Аз искам да те помня все така" на Димчо Дебелянов, а на есето - „Тежестта на думите”, предаде „24 часа".

Малко след 06.00 ч. в сряда сутринта беше изтеглен изпитен вариант номер 13. 

Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече са само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения. И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор. 

„Всяка година учениците идват доста по-рано за изпита. Всички наши възпитаници бяха предупредени да са подготвени и да тръгнат навреме заради протестите. 180 зрелостници ще положат изпит днес в нашето училище. Трябва да носят лична карта, служебната бележка и черен химикал. Нямаме ученици под карантина”, сподели в ефира на „Здравей, България” директорът на 32 СОУ Нели Костова.

#БЕЛ #матура #Дебелянов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"