Украйна потвърди: 260 азовци са се предали

Украйна потвърди: 260 азовци са се предали
A A+ A++ A

Генералният щаб на украинските въоръжени сили обяви, че е проведена "операция по спасението” на военните от завода "Азовстал” в Мариупол. 53 тежко ранени са настанени в болницата в Новоазовск, а още 211 военнослужещи в Еленовка, където "чрез процедура на обмена” ще бъдат изпратени в Украйна. Руските власти отричат тази информация. Руската Дума ще приеме решение, с което забранява бойци от "Азов" да се разменят, заяви шефът на парламента Володин. "Престъпниците не подлежат на обмен, ще направим всичко възможно те да застанат пред съда", заяви Володин днес. Утре Държавната дума ще заседава по този въпрос.  Министерството на правосъдието на РФ поиска от Върховния съд да обяви батальона "Азов" за терористична организация. Съдът ще заседава на 26 май. По-рано днес руският депутат Слуцки заяви, че бойците от "Азов" заслужават смъртна присъда. В Русия не се изпълняват смъртните присъди. 

В момента тече вторият етап от извеждането на бойци от "Азовстал". "Ройтерс" съобщи, че 7 автобуса са напуснали комбината. 

"Гарнизонът "Мариупол” изпълни поставената бойна задача. Удържайки "Азовстал” украинските военни задържаха част от силите на руската армия и й попречиха да обкръжи група на украинските войски на изток. Ние получихме критично важното време за формиране на резерви, прегрупиране на силите и получаване на помощ от партньорите. Защитниците на Мариупол са герои на нашето време. Те завинаги ще останат в историята. Висшето командване издаде заповед на командирите на подразделенияга, намиращи се в "Азовстал”, да съхрани живота на личния състав. Усилията по спасение на защитниците, които са на територията на "Азовстал”, продължава”, се казва в снощно заявление на Генщаба.

"В името на спасяването на човешки живот, вчера бяха евакуирани 52 тежко ранени военни. След стабилизиране на състоянието им, те ще бъдат разменени за руски военнопленници. Надяваме се с божия помощ всичко да бъде наред", написа в "Телеграм" вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук.

В своето вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски подчерта, че "Украйна има нужда украинските герои да са живи” и че работата по тяхното връщане "изисква деликатност и време”.

 

Министерството на отбраната на Руската федерация заяви вчера, че е постигнато споразумение с представители на украинските военни, блокирани в Азовстал, за евакуация на ранените. 300 души са се предали, съобщи снощи руската армия. 10 автобуса с украински войници са напуснали територията на Азовстал, потвърждава Reuters. По неофициални данни, в подземията на "Азовстал" са блокирани 2227 души, включително бременни жени.

Въведен е режим на тишина и е открит хуманитарен коридор, по който ранените украински войници се отвеждат в болницата в Новоазовск, която е под контрол на ДНР.  Част от предалите се, които не са ранени, се откарват във филтрационен лагер в Еленовка, край Донецк.

Украинските медии съобщават, че става дума за обмен на военнопленици, руската страна отрича. Руската страна е гарантирала живота им, но не е обещавала друго.

Денис Прокопенко, командирът на полка "Азов", заяви, че изпълнява заповедите на украинското върховно командване, "за да спаси живота на военнослужещи", но не спомена предаване.

Вчера сутринта се появи информация, че група от десетина украински военни с бяло знаме е влязла в контакт с руските части. Това обясни и основателят на батальон "Изток" Александр Ходаковский. "Група парламентаристи от вражеската страна, които напуснаха завода сутринта с бели знамена, и контрагрупа от наша страна определиха маршрута за извеждане на ранените. Противникът започна да разчиства развалините, ние наблюдаваме и не се намесваме", съобщи Ходаковски.

Освобождаването на намиращите се на територията на завода "Азовстал” е една от ключовите теми през последните седмици. На 11 май съпругите на бойците от полка "Азов” се срещнаха с папа Франциск и го помолиха да говори с руския президент Владимир Путин за освобождаването им. На 14 май победителите на  "Евровизия” Kalush Orchestra призоваха от сцената да се помогне на "Азовстал”. Украинският президент предупреди, че убийството на военните в Мариупол "ще постави точка” на мирните преговори с Русия”.

Източник: "Сега"

Снимка: МО на РФ

#Азовстал #украинци #азовци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »