Идат череши от Гърция и Турция, заливат нашия пазар

Идат череши от Гърция и Турция, заливат нашия пазар
A A+ A++ A

Годината ще е добра за череши, кайсии и сливи, но предизвикателството е, че се очертава това да важи и за други държави, предава БНР.

Според Мирослав Черников от Силистра, член на УС на Съюза на Дунавските овощари, до дни се очакват череши от Гърция и Турция да залеят българския пазар и да подбият цените на родните производители. Опасенията отиват и по-далеч – че ще бъдат изместени от пазара изцяло.

Овощарите искат спешни пазарни мерки от страната на държавата – политика, която да осигури пазарен достъп на българската стока в чужбина.

Мирослав Черников отглежда около 1000 декара череши, кайсии, сливи и вишни от общо близо 50 000 декара с трайни насаждения в Силистренско. Общо овощарите в региона са около 500. Доволен е, че са успели да спасят плодните си дръвчета от сланите, но проблемите не свършват с това.

Масови загуби очакват овощарите, ако нямат добра изкупна цена, която да е по-висока от себестойността. Държавата трябва да се намеси, смята Мирослав Черников.

Черников, както и много други негови колеги непрекъснато правят инвестиции. Отварят цехове за сортиране и охлаждане на плодовете, с цел подобряване на качеството, което предлагат на пазара. 

В годините румънски прекупвачи спасяваха силистренските стопани на трайни насаждения, но на тях не може да се разчита. Те отиват там, където цената е най-ниска, а тази година – се очертава да имат голям избор.

Снимка: Pixabay

 

 

 

#череши #пазар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"