Радев: Не искам с българско оръжие да се убиват българи

Радев: Не искам с българско оръжие да се убиват българи
A A+ A++ A

Аз съм изключително удовлетворен от разбирането, което среща аргументираната българска позиция по отношение на Република Северна Македония. Когато говорим за общия европейски контекст и за европейските институции, не трябеа да допускаме тази тенденция нашата национална позицията по отношение на Република Северна Македония, да става заложник на конфликта в Украйна, тази тенденция не трябва да набира сила. Удивително е как Европа, която се изгради като пример за останалия свят по отношение на демокрация и човешки права, на толерантност и резистентност към езика на омразата, е готова да загърби тези принципи и ценности. Не трябва да допускаме легитимацията на македонизма, на идеологеми от бивша Югославия и Коминтерна, да намират място в ЕС, защото те ще имат дългосрочни неблагоприятни последици за Съюза. България като отговорен член на ЕС, трябва да работи така, че да интегрира партньори, а не проблеми в Съюза. Мислим в дългосрочна перспектива за стабилността в ЕС. Това каза президентът Румен Радев от Германия.

Имаме пълното разбиране от станата на Германия за дерогацията и за България за вноса на петрол, обясни той.

Президентът коментира и антикризисните мерки на българското правителство. "Това е едно дългоочаквано решение. Аз очаквам, че трябва да има адекватно решение и към гражданите, но такива решения трябва да бъдат в резултат на ангажирана политика, а не под натиска на улицата и потенциални протести. Българското общество продължава да очаква ясна енергийна стратегия и дългосрочни политики", посочи държавният глава.

Радев каза още, че всеки ден от войната в Украйна е загуба не само за Украйна и Русия, но и за цяла Европа. "България е част от всички европейски решение и решенията на НАТО за Украйна. Но там няма императив за предоставяне на оръжие. Користните призиви на наши политици да предоставим непременно оръжие на Украйна, не трябва да допускаме да се опаковат като морален дълг, който дължи България. Нека не забравяме, че ние имаме огромна историческа диаспора и тя е разположена точно в зоната на конфликта. Аз не искам по един или друг начин с българско оръжие да се убиват българи, това е недопустимо".

Призивите за мир непрекъснато намаляват, залогът вече е победа на всяка цена - независимо от пролятата кръв, раздушенията и до къде ще стигне, каза още Радев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай