Сандов разговаря с представители на протестиращите от „ТЕЦ Марица 3“

Сандов разговаря с представители на протестиращите от „ТЕЦ Марица 3“
A A+ A++ A

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов разговаря днес с представители на протестиращите от „ТЕЦ Марица 3“ ЕАД – Димитровград. Юрисконсултът на предприятието Юлиян Семерджиев представи протестно писмо с искане централата да бъде пусната в експлоатация колкото може по-скоро. Министър Борислав Сандов заяви, че решението за това не е негово, а на собственика, който трябва да изпълни предписанията за ремонт от РИОСВ – Хасково, за да приведе дейността на оператора в съответствие с изискванията на екологичното законодателство.

„За съжаление представителите на протестиращите не дадоха нови данни, с които да ме убедят, че е извършен основен ремонт“, каза министър Сандов на брифинг след срещата. Проверка на РИОСВ на място е установила, че има по-скоро имитационен ремонт, но не са изпълнени изискванията на комплексното разрешително и на принудителната административна мярка, с която беше спряна дейността на централата. 

„Ако взема решение предприятието да заработи, аз ставам нарушител. Имаме осъдително решение на Съда на ЕС в Люксембург, с което България е осъдена за наднормени нива и системно замърсяване със серен диоксид. Затова аз, изпълнявайки своите задължения, не мога по никакъв начин да допусна предприятието да оперира в момента“, категоричен беше министърът.

Дейността на „ТЕЦ Марица 3“ в Димитровград беше спряна принудително на 21 април със заповед на РИОСВ – Хасково  заради нарушения на нормите за качество на въздуха. На 29 април Административният съд в Хасково потвърди предварителното изпълнение на заповедта. На 12 май Съдът на ЕС в Люксембург осъди България за превишаване на нормите за серен диоксид в Югоизточния район на страната.

 

 
 
 
 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »