Учени откриха диамантена планета

Учени откриха диамантена планета
Снимка: „Ройтерс“
A A+ A++ A

„Диамантена" планета, намираща се в съзвездието Рак и носеща името 55 Канкри, е последното откритие на астрономите.

Заради съзвездието, в което се намира, наименованието на Канкри 55 идва от латинската дума за рак - „cancer".

Планетата, която е с размер два пъти по-голям от този на Земята, с осем пъти по-голяма маса, обикаля около близка звезда, подобна на Слънцето, предаде АФП, цитирана от информационна агенция „Фокус".

Скалистата планетата се намира на около 40 светлинни години от Земята, информират от Би Ти Ви, позовавайки се на „Ройтерс".

Планетата е била засечена за пръв път през 2011 г., но изследователите първоначално са приели, че химическият й състав е подобен на този на Земята.

Едва след по-детайлен анализ от френско-американски изследователски екип е било установено, че планетата 55 Канкри е по-различна от нашата.

Учените споделят, че планетата се движи толкова бързо около звездата в чиято орбита се намира, че една година там изминава за 18 часа.

55 Канкри притежава много по-голяма плътност, а учените твърдят още, че температурата на повърхността й е приблизително 1 648 градуса по Целзий.

Според изследователите близо една трета от масата на планетата - три пъти масата на Земята, е съставена от диаманти.

Според изследователят в университета Йейл Нику Мадхусудхан откритието означава, че вече не може да бъде приемано, че далечните скалисти планети имат същите химически състав, слоеве, атмосфери или екосистеми, подобни на тези на Земята.

„Изглежда тя е съставена основно от въглерод, като графит и диамант, желязо, силиконов карбид и вероятно някои силикати", смятат експертите.

55 Канкри не е първата диамантена планета, открита някога, но това е първата такава, която обикаля около звезда, подобна на Слънцето, и чиито химически състав е установен от учените.

#рак #съзвездие #планета #диаманти #земя #учени #звезда #слънце #откритие #астрономия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници