Откритието на Мъри - Илиян Стефанов, хвърли синя България в екстаз! Левски сложи край на 13 сухи години

Откритието на Мъри - Илиян Стефанов, хвърли синя България в екстаз! Левски сложи край на 13 сухи години
A A+ A++ A

Стефан МАРКОВ, Novinite.bg

Второто издание на "синята" приказка под ръководството на Станимир Стоилов получи своя първи плод - Левски ликува с Купата на България и сложи точка на липсата на трофей в последните 13 години. Още по-сладко за клуба е, че успехът във финала дойде над големия враг - ЦСКА. Единственият гол в мача пред почти пълните трибуни на Националния стадион заби Илиян Стефанов в 57-та минута. Макар да е юноша на "сините", този халф доскоrо не бе изобщо известен на феновете и дори бе резерва в състава на Берое. Мъри обаче видя потенциала в него, направи всичко възможно, за да го върне на Герена, а сега той му се отблагодари по страхотен начин с попадение в най-важната среща.

Левски напълно заслужено триумфира с втория по значимост трофей у нас, защото ЦСКА на Алън Пардю цял мач бе безидеен и не създаде нищо особено пред младия Пламен Андреев. Левскарите можеха да вкарат поне още 2 пъти, но чисти положения изпуснаха Уелтън и Драган Михайлович. 

Това е 27-а Купа Левски. "Сините" са първенци по брой отличия от тази надпревара, следвани от ЦСКА с 21.

Двубоят започна на високи обороти, като и двата отбора се радваха на огромна подкрепа от страна на хилядите запалянковци, изпълнили трибуните на "Васил Левски".

Хосе Кордоба бе автор на първия удар в мача и той стана факт в 9-ата минута, но бе от твърде далечна дистанция и топката излезе в аут.

В 14-ата минута Жорди Кайседо предприе много опасен пробив отдясно. Ноа Сонко Сундберг обаче набра завидна скорост и успя да се справи с нападателя на "червените".

В 17-ата минута Иван Турицов пусна хубаво центриране отдясно, търсейки Кайседо. Келиан ван дер Каап обаче успя да покрия еквадорския голмайстор и изчисти с глава.

В 27-ата минута Дълга топка стигна до Георги Йомов, който напредна опасно и подаде към нахлуващия в пеналтерията Тибо Вион. Футболистът обаче не успя да отправи хубав удар и кълбото не намери рамките на вратата.

В 37-ата минута Мено Кох действа доста разконцентрирано и не успя да отиграе добре топката, която се озова в краката на Билал Бари, но нападателят на "сините" не успя да отправи удар от близо седем метра.

В 41-вата минута Драган Михайлович центрира отдясно след отлична комбинация с Билал Бари. Цунами се разминава с топката на няколко метра от вратата. Така първото полувреме завърши без отбелязани голове.

На полувремето имаше грозни сцени, защото ултраси на ЦСКА нахлуха, на пистата и можеше да стане страшно, но полицитаа реагира бързо и напрежението бе уталожено.

В 57-ата минута Левски поведе в резултата. След глупава грешк на Томас Лам при елементарна топка се стигна опасна контра, започнала от Уелтон, топката стигна до Филип Кръстев, който подаде към халфа на "сините", който шутира от дъгата на наказателното поле. Кълбото се чукна в прасеца на Мено Кох и допълнително затрудни Густаво Бусато. После синият сектор щеше да се взриви от дива радост.

В 66-ата минута центриране на Георги Йомов отдясно бе изчистено в ъглов удар. След корнера играчите на Левски осъществиха бърза контра, но Уелтон не успя да спечели нищо от ситуацията.

Очаквано, в следващите минути срещата се "укроти". Играчите на Левски се опитват колкото се може по-дълго време топката, докато "червените" се опитват да намерят бърз отговор на попадението.

В 85-ата минута Георги Миланов пусна отличен пас по земя отляво към Драган Михайлович, който се озова на отлична голова позиция. Швейцарецът обаче нанесе много разочароващ изстрел, който бе отразен от Густаво Бусато.

До края "червените" не успяха да се ориентират и да опитат нещо по-опасно, което логично означаваше Купа за Левски и старт на празненствата в половин България. Другата половина ще плаче.

#Левски #ЦСКА #финал #Купа на България #Мъри Стоилов #Алан Пардю

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »