Меркел: Еврото означава мир

Меркел: Еврото означава мир
Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че еврото въплъщава идеята за Европа като „общност на мира" и нарече прекрасно решението за удостояване на Европейския съюз с Нобелова награда за мир.

Според Меркел Европа е „повече от една валута, защото става дума за идеята за Европа като общност на мир и ценности", информира БГНЕс, позовавайки се на АФП.

„Често казвам, че еврото е повече от една валута и не трябва да забравяме това точно в тези седмици и месеци, в които работим за засилване на еврото", заяви германският канцлер.

„Така Нобеловият комитет показва признание към идеята за обединението на Европа", изтъкна Меркел и допълни, че „решението едновременно окуражава и ангажира, включително и мен лично".

„След векове на кървави конфликти, отвратителни войни, смърт и разрушения, Римските договори поставиха основите на една Европа, превърнала се в общност на мира. Последните десетилетия на мир в Европа представляват за нас, жителите на ЕС, дълъг период", добави канцлерът.

Според Меркел е необходимо постоянно да работим за мира, демокрацията и свободата.

„Това е много добро решение, което ме прави горд и щастлив. Европейската интеграция е най-успешният проект за мир в историята", заяви от своя страна германският външен министър Гидо Вестервеле от Китай, където е на посещение, цитиран в комюнике на германското външно министерство, АФП и БГНЕС.

„Мирът и свободата се издигнаха върху руините на две отвратителни световни войни, наследствени врагове станаха неразделни партньори" подчерта той.

#Канцлер на Германия #Ангела Меркел #Нобелова награда #мир #ЕС #Европейски съюз #евро #Европа #Гидо Вестервеле #външен министър на Германия #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"