Хилари Клинтън поздрави ЕС за Нобеловата награда за мир

Хилари Клинтън поздрави ЕС за Нобеловата награда за мир
Државният секретар на САЩ Хилари Клинтън. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Американският държавен секретар Хилари Клинтън поздрави Европейския съюз за присъдената му Нобелова награда за мир и заяви, че тя е посветена на една „обединена и мирна“ Европа.

На пресконференция във Вашингтон след срещата си с италианския си колега Джулио Терци ди Сант'Агат Клинтът заяви, че е „забележително колко обединена и мирна е Европа през 21-ви век и това не е плод на случайност“, предадоха АФП и БГНЕС.

Нобеловата награда за мир „дойде благодарение на ревностния труд и отдаване на ръководителите и гражданите в цяла Европа“, изтъкна Клинтън.

Междувременно италианският премиер Марио Монти изрази надежда, че изборът на ударения от кризата ЕС за носител на Нобеловата награда за мир за 2012 г. ще засили съюза пред икономическите трудности.

„Надявам се това важно признание да донесе допълнителна сила и убеденост на правителствата и гражданите на държавите-членки да продължат напред с решителност към сплотен, солиден ЕС, който е отворен към останалия свят, преодолявайки настоящите икономически затруднения“, заяви Монти.

Италианският премиер, който е бивш еврокомисар, а в края на миналата година беше назначен, за да преведе Италия през бурята на дълговата криза, изрази „голямото си задоволство“ от решението за присъждане на наградата на ЕС.

„Универсално признато е, че европейската интеграция е изключителен мотор в мира и демокрацията, слагайки край на векове вражди и кървави войни в Европа и осигурявайки основата за решително и солидно помирение между Франция и Германия. С разширяването си ЕС предостави възможност за мир и помирение на Европа, разделена от Студената война“, допълни Монти.

#Хилари Клинтън #САЩ #Нобелова награда #мир #Марио Монти #Италия #държавен секретар на САЩ #министър-председател на Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"