Яка чистка в Кремъл: Путин махна първо ген. Герасимов

Яка чистка в Кремъл: Путин махна първо ген. Герасимов
A A+ A++ A

Шефът на Генщаба на Русия ген. Валери Герасимов е бил отстранен от длъжност заради неуспеха на войната в Украйна. Това твърди съветник на украинския президент, цитиран от в. “Дейли мейл”, пише "24 часа".

Според Алексей Арестович, ветеран от военното разузнаване и един от най-близкото обкръжение на Володимир Зеленски, редица други офицери и генерали са били уволнени или арестувани на фона на слуховете за чистка на висшето ръководство в руската армия.

“Предварителна информация сочи, че Герасимов е отстранен. Те ще решат дали да му дадат време да оправи нещата, или не”, заяви Арестович. Думите му идват на фона на отсъствието на руския генарал на парада на Деня на победата на 9 май в Москва. По-рано имаше и съобщения, че Герасимов, който е началник-щаб на руските въоръжени сили, е бил ранен от шрапнел в Украйна, където Путин го изпратил преди седмици, за да обърне хода на войната.

Алексей Арестович твърди още, че и командирът на Черноморския флот адмирал Игор Осипов е бил отстранен от поста си и по-късно арестуван. Същата съдба е сполетяла и генерал-лейтенант Сергей Кисел след оттегляне от Харков.

Ако информацията бъде потвърдена, това ще се окаже най-голямата чистка на висши военни командири по време на конфликта досега и представлява тактическо признание от страна на Путин, че инвазията се е провалила, отбелязват експерти.

След като стана ясно, че на Русия ѝ липсва жива сила, за да превземе Киев, тя се оттегли, но генералите ѝ твърдяха, че това е била целта през цялото време. Те обявиха, че украинската столица вече е демилитаризирана, което ще им позволи да насочат всичките си усилия към освобождението на Донбас.

Въпреки това Москва все още не е постигнала значителни успехи на този фронт, дори и в обсадения южен град Мариупол.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев вещае “рухване на идеята за американоцентричен свят”. Той предупреди, че последствията от наказателните мерки срещу страната му ще включват енергийна, логистична, продоволственa и други глобални кризи.

На свой ред руският външен министър Сергей Лавров се усъмни в “безобидността” на желанието на Украйна да се присъедини към ЕС, който той определи като агресивен играч. Според него ЕС се стреми да тръгне по стъпките на НАТО, “като по този начин потвърждава тенденцията, че съюзът се слива със Северноатлантическия алианс и всъщност ще изпълняват функцията на негов придатък”.

Турският президент Реджеп Ердоган пък каза в петък, че не е възможно членуваща в НАТО Турция да подкрепи плановете на Швеция и Финландия за присъединяване към пакта, защото скандинавските страни били “дом на много терористични организации”.

“Ние следим развитието по отношение на Швеция и Финландия, но не поддържаме положителни възгледи”, каза Ердоган пред репортери в Истанбул, добавяйки, че е било грешка НАТО да приеме Гърция като член в миналото.

Планът на Финландия да кандидатства за членство в алианса, обявен в четвъртък, и очакването да последва и Швеция ще доведе до разширяването на западния военен съюз, което Путин имаше за цел да предотврати с инвазията в Украйна.

снимка: vestikavkaza.ru

 

 

#чистка #Кремъл #Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"