Водата в София поскъпва с до 30 на сто

Водата в София поскъпва с до 30 на сто
A A+ A++ A

С по-малко от 30 на сто ще поскъпне до края на плановия период 2022-2026 г. цената на питейната вода в София. Това заяви изпълнителният директор на концесионера “Софийска вода” Васил Тренев, който управлява водопреносната мрежа в столицата. За разлика от другите големи водни оператори, от софийската компания ще се стараят увеличението на цената на питейната вода да е минимално, обясни той.

От водните дружества в Плевен, Русе, Велико Търново и Габрово вече поискаха от Комисията за водно и енергийно регулиране поскъпване на услугите им с над 30 на сто още през настоящата година. Водата в София обаче ще остане с непроменена цена поне до края на годината, а увеличението през следващата ще е по-малко от средното за страна, увери Тренев. Към момента доставянето на питейна вода в столицата струва 1,536 лв./куб. м, а отвеждането на отпадъчни води - 0,540 лв./куб. м. При 30 на сто увеличение цената на питейната вода ще достигне 2 лева за кубик до 2026 г., при разчети на дружествата в големите градове за поне двойно по-скъпа вода още от тази и следващата година.

Тренев допълни, че според внесения към момента от “Софийска вода” в КЕВР план се предвижда увеличението в цената на водата до 2026 г., за целия период, да е 11 на сто. Заради поскъпване на химическите продукти, които се използват, електроенергията, цената на труд и на материалите, използвани за строителство и ремонт на водопреносната мрежа обаче, планът ще бъде актуализиран и цените увеличени. Предстои новият план да бъде внесен за обсъждане в Столична община преди да бъде представен за одобрение на КЕВР.

През следващите 5 години “Софийска вода” планира инвестиции в размер на близо 165 млн. лв. Към момента загубите на вода са под 40 на сто, при средно за страната 60 на сто, обясни Любомир Филипов, мениджър в дружеството, цитиран от "Труд".

#ВиК #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »