Четирима здравни министри отиват на прокурор заради доклада на Сметната палата

Четирима здравни министри отиват на прокурор заради доклада на Сметната палата
Сградата на Сметната палата. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Сметната палата е установила данни за извършено престъпление от няколко бивши здравни министри, след направения одит върху състоянието на хемодиализата в страната за периода януари 2009 г. - юни 2011 г..

Част от доклада е изпратен на главния прокурор, съобщиха от пресцентъра на Палатата, съобщиха от пресцебтъра на Палатата.

Отговорност за управленските решения за одитирания период носят здравните министи в периода 2008-2009 г. Евгений Желев, Божидар Нанев за периода 2009 - 2010 г., Анна-Мария Иванова - април – септември 2010 г. и Стефан Константинов, който беше на поста в периода октомври 2010 г. - март 2012 г.

От доклада става ясно, че за одитирания период броят на диализираните лица е нараснал от близо 2800 през 2009 г. на над 3100 лица през 2011 г., което се равнява на 13 на сто.

Диализните процедури пък са се увеличили с 14 на сто.

В същото време лечението е било извършвано от медицински персонал, чийто брой е намалял поради непривлекателността на този вид медицинска дейност и недоброто заплащане.

От Сметната палата са установили, че средната стойност за извършена диализна процедура, определена през 2005 г., не е променяна до края на 2011 г., въпреки отчетената инфлация, което създава риск от недостиг на средства за финансиране на диализната дейност.

От Сметната палата препоръчват на сегашния здравен министър Десислава Атанасова да изгради стройна система за отчет на разходите и за контрол върху качеството на процедурите и използваните консумативи.

Препоръки бяха отправени и към директора на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков, които ще бъдат отстранени до шест месеца, съобщи по-ранов петък министър Атанасова.

Тя не пожела да коментира детайлно доклада на Палатата, но обясни, че препоръките към нея са свързани с проблемите на хемодиализата в България, която от миналата година се финансира вече от НЗОК вместо от здравното министерството.

Атанасова заяви още, че е дала срок от три месеца на своите служители да й предложат начини за решаване на констатираните проблеми, а до шест месеца ще бъдат изпълнени всички препоръки, дадени от Сметната палата.

#прокуратура #хемодиализа #Национална здравноосигурителна каса #НЗОК #Пламен Цеков #Десислава Атанасова #министър на здравеопазването #престъпления #одит #препоръки #Сметна палата #Евгений Желев #Божидар Нанев #Стефан Константинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници