Петков ще разпореди проверка на "Балкански поток"

Петков ще разпореди проверка на "Балкански поток"
A A+ A++ A

Премиерът Кирил Петков обяви, че Министерският съвет ще разгледа искането до Европейската комисия за дерогация на акциза на електроенергията и природния газ, както и че ще разпореди проверка на проекта "Балкански поток", предаде БНР.

Той информира министрите за резултатите от посещението си в Съединените американски щати. Петков потвърди за договорени два танкера със синьо гориво на цени по-добри от тези на "Газпром". Министерството на енергетиката ще продължи с допълнителни преговори за дългосрочните доставки.

По думите на премиера доставките на гориво от Съединените щати за първи път дават възможност за истинска диверсификация:

"И понеже за нас най-важното е българите да имат най-добрите цени, най-сигурните доставки, без да разчитаме на нито един доставчик, който може едностранно да премахва условия и договори, това беше една огромна победа".

Днес правителството приема и решение, с което да поиска дерогация или изключение от Брюксел за намаляване акциза на електроенергията и газа от страната ни:

"Така, че да има възможност цените на тези две много важни компоненти на българската икономика да бъдат намалени".

Има напредък и за намирането на заместващи изтребители Ф-16 като алтернатива на това, че има забавяне на тези, които вече са поръчани от страната ни:

"Министърът на отбраната продължава с намирането на тези заместващи мощности, но ще имаме подкрепа и за това, така че българското небе да остане защитено".

Партньорите от САЩ, по думите на Петков, виждат корупцията у нас като основен инструмент за влияние на Путин в България. Затова премиерът инициира проверка:

"Аз ще направя като заповед още днес пълна проверка по всичките аспекти на "Балкански поток". Този тип проекти са точно това, за което се говори, когато корупцията се използва като инструмент за външна политика от страна на Путин".

#Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"