Министърът на туризма би шута на трима ключови директори, браншът доволен

Министърът на туризма би шута на трима ключови директори, браншът доволен
A A+ A++ A

Министърът на туризма Христо Проданов е освободил вчера трима ключови директори на дирекции – на „Управление на морските плажове“ Екатерина Дацова, на „Програми и проекти в туризма“ Веселин Джелатов и на „Административно-правно обслужване и човешки ресурси“ Ивелин Славов, съобщи специализираният сайт за туризъм TravelNews.

Те са уволнени без предизвестия и без обезщетения с влизането в сила на новия устройствен правилник. От министерството официално потвърдиха информацията.

Това са първите сериозни рокади по върха на институцията, като кадрите са още от времето на ГЕРБ и бившия министър на туризма Николина Ангелкова. Преди време министър Проданов освободи Светлана Големанова от поста директор на дирекция „Международно сътрудничество и инвестиции в областта на туризма“.

През миналата седмица той уволни още 16 служители с влизането в сила на новия устройствен правилник на ведомството, в което работят още около 120 човека. Туристическият бизнес отдавна чака промени, които да доведат до по-доброто управление на сектора и засилването на рекламата на България на чуждите пазари. От бранша единствено възразяват срещу освобождаването на директора за програмите и проектите Веселин Джелатов, който избута всичките помощи за туризма по време на пандемията. Той движеше и програмата за изплащането на средствата на хотелиерите, които са настанили украински бежанци. Другият вече бивш директор Ивелин Славов отговаряше за обществените поръчки, административната дейност и човешките ресурси. Той не се ползвал с доверието на министър Проданов. Въпреки това остава на по-ниска позиция и заплата във ведомството.

Друга чакана отдавна промяна от туристическия бизнес и управляващата коалиция беше смяната на директора на дирекция „Управление на морските плажове“ Екатерина Дацова, която вече е факт. В новия устройствен правилник е заложена реформа в дирекцията. Контролът в туризма отива в нова дирекция "Контролна и инспекционна дейност" с 12 служители. Към нея ще бъде и контролът на концесионната дейност. "Концесиониране, наемна и регулаторна дейност“ остава в отделна дирекция със 17 служители. До момента двете дейности бяха в една обща дирекция - „Управление на морските плажове“, която обединяваше провеждането на процедурите за концесии и отдаване на плажовете под наем, и същевременно ги контролираше.

Министърът на туризма Христо Проданов сега отделя контрола да бъде независим, за да не бъде осъществяван от едни и същи хора, които провеждат процедурите за избор на концесионери. Екатерина Дацова беше директор на концесиите на плажове от времето на ГЕРБ.

Служебният министър Стела Балтова обеща в началото на първото служебно правителство, че ще направи проверка на раздадените плажове от Николина Ангелкова. Такава реално не беше извършена и не бяха оповестени резултати, пише TravelNews.

Дацова запази поста си при служебните правителства. Тя е дъщеря на бившия градски прокурор на София Нестор Несторов. Нейният брат е Александър Несторов, който е депутат от ДПС.

#Христо Проданов #туризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »