Мисията ИнСайт засече най-мощното земетресение на Марс

Мисията ИнСайт засече най-мощното земетресение на Марс
A A+ A++ A

Станционарната автоматична станция на НАСА "ИнСайт", която работи в района на марсианската равнина Елизиум, засече земетресение с магнитуд от пета степен. Това е най-мощният трус, измерен някога на друга планета. 

Откритието бе направено посредством чувствителния сеизмометър SEIS, предоставен от космическата агенция на Франция за нуждите на роботизираната експедиция. Напомням на читателите, че основната научна задача на "ИнСайт" е да разгадае вътрешния строеж на Марс и един от начините, по които това се постига, е посредством изучаването на характера на местните земетресения (или е по-уместно да кажем марсотресения). 

На Земята земетресенията с магнитуд от пета степен се случват често и понякога водят до сериозни щети, но истината е, че това не са най-силните възможни, понякога настъпват разрушителни трусове с магнитуд от седма, осма или даже девета степен. Марс обаче е друга планета - счита се, че в тектонично отношение тя е сравнително спокойна. Затова учените предполагаха, че най-мощните трусове биха били от порядъка на пета степен. 

"ИнСайт" кацна в района на Елизиум на 26-ти ноември 2018 г. и от тогава до сега мисията е открила 1 313 марсотресения. Повечето от тях са сравнително слаби - предишният най-мощен трус бе с магнитуд 4.2 и бе установен през август 2021 година. 

Изследователите са много доволни, че са успели да измерят трус с магнитуд от пета степен - той ще помогне неимоверно за изясняването на марсианската вътрешна структура. Също така вероятно това е последното голямо откритие от "ИнСайт". За разлика от марсоходите "Кюриосити" и "Пърсъвиърънс", които се захранват посредством ядреноизотопен термоелектрически генератор, "ИнСайт" се захранва със слънчеви батерии. За съжаление върху панелите вече се е наслоил дебел пласт прах и докато предходните слънчево захранвани марсоходи "Спирит" и "Опортюнити" често пъти бяха почиствани от марсианските ветрове, такива няма в равнината Елизиум. 

Неприятното е, че зимата настъпва, а това значи по-малко количество слънчева светлина, достигаща до запрашените панели. Ръководството на мисията смята, че положението ще стане особено критично в края на май или през юни и "ИнСайт" вероятно няма да оцелее. 

Така че НАСА ще свикне пресконференция на 17-ти май, на която се предполага, ще бъде оповестен краят на мисията. 

Светослав Александров, cosmos.1.bg

#Марс #земетресение #ИНСАЙТ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай