България върви към референдум, „Синята коалиция“ и ДПС са под въпрос

България върви към референдум, „Синята коалиция“ и ДПС са под въпрос
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Консултациите за провеждането на първия референдум в демократична България започнаха днес, предаде репортер на БГНЕС.

Консултациите бяха при президента Росен Плевнелиев и в тях първи взеха участие представителите на БСП.

Президентът Плевнелиев заяви, че референдум по конкретен инвестиционен проект носи допълнителна опасност.

„Моята позиция е, че както е формулиран в момента въпросът, е некоректен. В момента той е да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на нови мощности на площадката „Белене". За мен този въпрос е объркващ и се състои от два отделни въпроса", обоснова се Плевнелиев.

Той е убеден, че въпросът трябва да бъде преформулиран, като наименованието на конкретния проект да отпадне. Според Плевнелиев въпросът би следвало да бъде: „Да развиваме ли ядрената енергетика чрез изграждането на нови мощности?"..

От своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че, когато е бил формулиран въпросът, много внимателно са обсъждали формулировката и смятат, че формулировката е коректна конституционно и отговаря на пълномощията и ангажиментите на Народното събрание.

„Формулировката на въпроса, която сме предложили, не противоречи на развитието на други проекти, както например изграждането на нова мощност в АЕЦ „Козлодуй" - нещо, което засега е само много абстрактна идея. Във въпроса не е посочен конкретният проект", обясни Станишев.

Според БСП в случая става дума за произнасянето на българските граждани за това дали да се развива атомната енергетика чрез използването на площадката в Белене и чрез изграждане на мощност там.

„Въпросът не е технологичен и не влиза в правомощията на правителството", категоричен беше Станишев.

От левицата искат да се спазят и от президента, и от Народното събрание законовите срокове за подготовка и провеждане на референдума.

Те настояват да има втори кръг от разговори в президентството за самата организация на провеждане на допитването.

БСП са информирали президента за намерението си да предложат промени в Закона за референдумите, с които да се намали прага за валидност на референдумите, като тяхната амбиция е тези промени да бъдат приети достатъчно бързо, за да могат да действат и при първото допитване до народа.

След БСП, ГЕРБ се консултираха с президента, след което премиерът Бойко Борисов коментира, че е „безспорно и всички юристи са на мнение, че начинът, по който е зададен въпросът, е противоконституционен"

„Безспорно е, че манипулативно е зададен въпросът и манипулативно са събрани подписите. Това е и капанът, който БСП залага в момента - един противоконституционен текст да бъде подкрепен от ГЕРБ в парламента", допълни Борисов.

„Аз трябва да накарам депутатите на ГЕРБ, юристите на ГЕРБ да подкрепят в парламента противоконституционен текст. Абсолютно съм съгласен с колегите от „Синята коалиция", че това е така, но ако не го направим утре БСП ще кажат, че ние сме против референдум и че не искаме да чуем гласа на народа", заяви още премиерът.

Борисов обясни, че ГЕРБ ще подкрепи провеждането на референдум за строежа на АЕЦ „Белене", „с какъвто текст искат БСП, за да не им дадем възможност да изговорят куп лъжи отново".

След срещата с президента, стана ясно, че ДПС не подкрепя идеята на ГЕРБ референдумът да се финансира с пари от субсидиите на политическите партии.

Според ДПС това е популизъм и въпросът на референдума не може да бъде преформулиран, а би могъл само да бъде редактиран, както казва законът и опциите за промяна на практика са много малки.

Депутатът от ДПС Христо Бисеров коментира и изказването на Бойко Борисов, че ще подкрепи референдума, смятайки, че той е противоконституционен.

„Не може премиер да каже, че ще подкрепи нещо, което е противоконституционно. Може да го каже човек, който няма задължения в управлението на държавата", подчерта Бисеров.

Представителите на парламентарната група на „Синята коалиция" бяха последните, които се включиха в консултации при президента Росен Плевнелиев.

„Този референдум няма да доведе до промяна на поведението на нито една институция в страната", заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

„Може да изглежда не много ярко, но когато се базирате само на законите на страната, не може да говорите шарени глупости. Такова е устройството на страната, но за да се надприказват политиците, се окъсват от законите и питат с противозаконен въпрос питат референдум и импровизират в щастливо неведение", добави той.

Ако все пак с гласовете на ГЕРБ и БСП се вземе решение да има референдум, сините вероятно ще поискат от президента да сезира Конституционния съд за текста на въпроса, който ще бъде зададен на българските граждани.

Партията на „Атака" не присъства на консултациите, но ще има срещна с президента Плевнелиев в понеделник сутринта.

#Иван Костов #ДСБ #СДС #Мартин Димитров #„Синята коалиция" #референдум #АЕЦ „Белене" #БСП #Президент на България #Бойко Борисов #ГЕРБ #министър-председател #„Атака" #Христо Бисеров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници