Костов: Референдумът „Белене“ няма да доведе до промяна

Костов: Референдумът „Белене“ няма да доведе до промяна
Съпредседателят на „Синята коалиция" Мартин Димитров, заедно с лидера на ДСБ (всредата), който се сдрависва с президента Росен Плевнелиев (вдясно) по време на срещата за обсъждане на референдума за АЕЦ „Белене". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Референдумът за АЕЦ „Белене" няма да доведе до промяна на поведението на нито една институция в страната, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

Представителите на парламентарната група на „Синята коалиция" бяха последните, които се включиха в консултациите при президента Росен Плевнелиев във връзка с провеждането на референдума, информира БГНЕС.

„Може да изглежда не много ярко, но когато се базирате само на законите на страната, не може да говорите шарени глупости. Такова е устройството на страната, но за да се надприказват политиците, се окъсват от законите и питат с противозаконен въпрос", коментира съпредседателя на „Синята Коалиция"..

Костов заяви, че, ако все пак с гласовете на ГЕРБ и БСП се вземе решение да има референдум, сините вероятно ще поискат от президента да сезира Конституционния съд за текста на въпроса, който ще бъде зададен на българските граждани.

„За нас референдумът е една целенасочена провокация на БСП. Те напълно съзнателно задават незаконен и противоконституционен въпрос, за да се покажат като жертва", смята другият съпредседател на „Синята коалиция „Мартин Димитров.

Сините са убедени, че провеждането на референдум за строителството на АЕЦ „Белене" противоречи на Конституцията, на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, както и на Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

Те подчертават, че в Закона за безопасно използване на ядрената енергия е посочено, че „ядрена централа се изгражда по решение на Министерски съвет".

Освен това според Закона за референдумите национален референдум се провежда „само по въпроси с национално значение от компетентността на Народното събрание" и чрез него „не могат да се решават въпроси на държавния бюджет", припомниха от СДС.

Според тях провеждането на референдум с така формулирания от БСП въпрос е не само противоконституционно и незаконно, но и безпредметно.

По-рано в петък, след като приключиха консултациите между президента Росен Плевнелиев и представителите на управляващата партия, министър-председателят Бойко Борисов заяви, че в най-скоро време ще има гласуване за провеждането на референдум.

„Ние сме „за" референдум като форма народът да каже своята дума с ясното съзнание, че подкрепяме противоконституционен текст", коментира Борисов.

Премиерът заяви, че е съгласен с всички добавки към въпроса, предложени от БСП, но „да се добави „с държавно участие".

„Дори и това е толкова манипулативно, че отново прозират корпоративните интереси на БСП, защото те не казват колко да бъде това държавно участие. То може да бъде 0,0001%. Като казват държавно участие, да кажат откъде трябва да вземем пари и от кого – пенсионери, учители, доктори", добави още Борисов.

По думите на премиера е „безспорно", че така зададен, въпросът е манипулативен, както и манипулативно са събрани подписите, „това е и капанът, който БСП залага в момента - един противоконституционен текст да бъде подкрепен от ГЕРБ в парламента", коментира още министър-председателят.

#Иван Костов #ДСБ #СДС #Мартин Димитров #„Синята коалиция" #референдум #АЕЦ „Белене" #БСП #Президент на България #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници