Купуваме две подводници втора ръка от Италия

Купуваме две подводници втора ръка от Италия
A A+ A++ A

България е в преговори в Италия за евентуално придобиване на една или две подводници. Това обяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, като отбеляза, че вече се договарят конкретните параметри.

Припомняме, че подводния ни флот бе закрит през ноември 2011 г. с бракуването на подводница „Слава“, която стана музей. За закупуването на подводници, макар и втора ръка, 

се говори от години, като преди дни адмирал Ефтимов каза пред bTV, че министърът на отбраната Драгомир Заков е назначил работна група, която да преговаря с Италия за покупката на една или две подводници втора ръка. Цената на подобна сделка, обаче, все още не е ясна, но тя може и да е символична. България придоби на политическа цена употребявани кораби от Белгия и Нидерландия, но след това изискват инвестиции за усвояването им. За подводница България най-напред се е насочи към Норвегия, но се оказа, че исканите от нас подводници ще бъдат достъпни едва към 2030 година.

Според експерти липсата на подводница затруднява провеждането на учения и подготовката на моряците. Освен това са намалели рязко и специфичните възможности за разузнаване, които се осигуряват от подводния флот.

Първата доставка на изтребителите F-16 ще дойде през 2025 г.

Ефтимов съобщи още, че вече се разговаря със съюзници от НАТО, които да се включат в охраната на българското въздушно пространство. В момента в България са разположени 4 изтребителя F-35 на Нидерландия, а преди това имаше испански изтребители „Eurofighter“.

„Това, което е известно до момента, е че първата доставка на изтребителите F-16 ще дойде през 2025 г“, подчерта Емил Ефтимов.

Доставката на купените от България 8 машини за над 2 млрд. лева се забави заради пандемията. Ситуацията допълнително се усложни заради трудната поддръжка на Миг-29, за която доскоро се разчиташе на Русия.

„Предстои да работим по няколко варианта за поддръжката на МиГ-29, евентуално как да покрием период, ако се получи, в който ще имаме проблеми с носенето на Air Policing самостоятелно, но аз съм оптимист, че ще намерим решение“, посочи адмирал Ефтимов.

Военните обсъждат да осигурят под някаква форма изтребители F-16 втора ръка. Една от опциите е Нидерландия, чиито военновъздушни сили преминават на F-35, но разговори ще се водят и със САЩ. България се надява старите съветски изтребители МиГ-29 да се поддържат от Полша, но няма яснота дали това ще е възможно. След като Русия нападна Украйна, поддръжката им в Русия, Украйна и Беларус вече не е опция.

Параметрите на военнотехническата помощ за Украйна, ще се договарят с украински специалисти

За решението за военнотехническа помощ на Украйна адмирал Емил Ефтимов коментира, че тази седмица се очакват украински специалисти, с които ще бъдат договорени конкретните параметри на бъдещото споразумение. „Аз съм в течение на процеса, но това не е директно в отговорностите на Българската армия. Това е в кръга на отговорностите на военно-ремонтните заводи“, посочи адмирал Ефтимов, цитиран от „Мediapool“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"