„Обоснованият“ данък върху депозитите е несправедлид, коментира икономист

„Обоснованият“ данък върху депозитите е несправедлид, коментира икономист
Икономистът Георги Ангелов. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Данъкът върху лихвите по банковите влогове е несправедлив, заяви старшият икономистът на Институт „Отворено общество“ Георги Ангелов.

Данъкът, който правителството възнамерява да въведе, за да подсили приходната част на Бюджет 2013, предизвика бурни спорове между политиците, раздвижи и експертите.

Според Ангелов България е бедна държава и има нужда от натрупваме на финансов ресурс, предаде Би Ти Ви.

По думите на икономиста основната част от депозитите са на хората от средната класа.

След появата на текста в закона веднага ще се появят начини за избягването му, като самите банки ще предложат необлагаеми алтернативи, които не са в обхвата на закона, смята експертът.

„Ако картовите сметки не се облагат с данък, това ще бъде един от начините за избягването на налога," посочи Ангелов.

Ако правителството така или иначе ще бъде наказано от избирателите, по-добре да направи някаква реформа, която ще има ефект, например подобряване на ефективността на електронните плащания, посъветва икономистът.

30% от българите живеят в сивата икономика, отбеляза той, без да плащат осигуровки и данъци и ако тези доходи се обложат, приходите в бюджета ще са много повече от тези от лихвения данък, категоричен е Ангелов.

„Щом България има плосък данък, данъчната основа трябва да е възможно най-широка," смята от своя страна председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Още в четвъртък тя коментира, че въвеждането на новия налог е икономически обосновано.

„Пенсиите са доход, но имаме и други изключения и България поетапно ги премахва," увери тя.

Стоянова обаче призна, че във всеки един данъчен текст има вратички, които „тарикатите" се опитват да намерят. Тя очаква такива опити да има и след въвеждането на новия лихвен данък.

Както БНБ разкри 76% от влоговете в страната са на стойност до 1 000 лева, това са 9 млн. сметки. Според Менда Стоянова обаче голяма част от тях не са депозити, а например банкови карти.

„Облагането ще се отнася само за депозитите с договор, който включва срок, в който сумата не е на разположение на вносителя," конкретизира тя.

„Голямата част от парите са в малко на брой сметки. Около 26 млрд. от общо 36 млрд. са в по-малко от 1 млн. сметки," посочи Стоянова.

По думите й около 120 млн. лева ще влязат в хазната, ако бъде въведен данък „депозит", както стана известен в последните дни.

Общественото мнение е консолидирано и е негативно по отношение на предложения данък, отбеляза земеделският министър Мирослав Найденов.

По думите му ГЕРБ е показала гъвкавост при подобни ситуации и може да промени намерението си.

#депозити #Менда Стоянова #Мирослав Найденов #председател на бюджетната комисия #министър на земеделието #икономист #Георги Ангелов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"