Заедно и с любов за здравето на жените

Заедно и с любов за здравето на жените
A A+ A++ A

Днес в БТА се състоя пресконференция, организирана от фармацевтичната компания „Астра Зенека“. Думата бе дадена на едни от водещите специалисти в областта на онкологията.

Известният италиански професор Дженарди представи статистика за заболеваемостта от рак на гърдата в ЕС. По думите му всяка година се регистрират по 350 000 нови случая, от които 130 000 имат смъртен изход. Статистиката показва, че 26,5% от всички смъртни случаи, дължащи се на раково заболяване, се падат на рака на гърдата при жените. 17,5% от всички смъртни случаи при жените се дължат на рак на гърдата. По географски региони най-много заболели има в северната и западната част от континента (Швеция, Франция, Белгия), а най-ниска – в южните и източните части на Европа. Професор Дженарди каза, че за последните 30 години се отчита значителен спад на смъртността, причинена от рак на гърдата, което се дължи на по-добрата диагностика и лечение. Интересна бе направената съпоставка по критерия „Преживяемост на болните“ в Швеция (81%) и Словакия (58%), което се дължи на използваните по-добри методи на лечение. Изтъкна се фактът, че във Франция при ранна диагностика се откриват около 35% от случаите, които са в ранен етап, докато за Естония този процент е едва 8,5%.

Професор Дженарди сподели опита на Италия в превенцията на това заболяване. Там за жените над 60-годишна възраст се осигурява безплатна мамография всяка година, тези във възрастовия диапазон 40-60 биват изследвани с мамографски и ултразвукови методи, 30-40-годишните се проверяват с ултразвук ежегодно, а жените на възраст над 20 години се обучават как да се самопреглеждат по време на душ.

Доц. Здравка Валерианова сподели, че след 2000 година, когато у нас са стартирали кампаниите за превенция и профилактика на рака на гърдата, се е повишила здравната култура на българките и през 2011 има диагностицирани 26% случаи в I стадий (за сравнение за 2000 – 15%).

Всяка година в България се откриват по 3800 нови случая, като за 2012 се очакват над 4000. За съжаление ние все още не разполагаме с национални скринингови програми, каквито има в останалите страни. Доцент Валерианова обърна внимание на факта, че ежегодните профилактични прегледи, които се извършват всяка година от личните лекари, не са скрининг. У нас всяка трета жена с диагноза рак на гърдата е късно открита. Предстои стартирането на прогртамата „Спри и се прегледай“, която ще се осъществява под патронажа на МЗ.

Най-известният български лекар в областта на онкологията проф. Черноземски спомена, че на провелия се скоро VІІІ Национален конгрес по онкология са представени факти и постижения, които не са били налични досега, както и усилената работа на учени от различни страни да създадат ваксина за лечение на вече развили се онкологични заболявания. Според професора в България има много добри специалисти, които работят за внедряване на нанотехнологиите в борбата с рака.

Организаторите от „Астра Зенека“ изявиха желанието си за превенция и безплатни профилактични прегледи.

В периода 7-10.12.2011 в София, Пловдив и Варна са организирани безплатни профилактични прегледи. Желаещите могат да се запишат на посочените на плакатите телефони или да отидат без записан час между 10:00 и 16:00 часа. За София прегледите ще се извършват в ИСУЛ и НСБО.

На 7 декември се организира търг на тениски с подписи от известни личности, като набраните средства ще бъдат дарени на Фондация „Борба с рака“. Броят на тениските, които ще се разиграят, е 30-35, като началната им тръжна цена е 100 лева.

Представител на пациентска организация каза, че вече се усеща ангажираността на обществото в борбата с рака.

Организаторите завършиха срещата оптимистично – макар и сериозно заболяване, ракът на гърдата е лечим. В 60 до 80% от случаите настъпва пълно излекуване.

В България лечението се провежда на световно ниво.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"