НПО: От началото на примирието в Йемен цивилните жертви са намалели наполовина

НПО: От началото на примирието в Йемен цивилните жертви са намалели наполовина
A A+ A++ A

Броят на цивилните жертви в разкъсвания от войната Йемен е намалял с над 50%, откакто в началото на април влезе в сила двумесечното примирие.

Това съобщи днес Норвежкият съвет за бежанците (NRC), който осигурява храна, подслон и други стоки от първа необходимост, за да смекчи последиците от определяната от ООН като най-тежката хуманитарна криза в света. През април жертвите сред цивилното население са 95 в сравнение с 213 през март, става ясно от данните от Проекта за наблюдение на въздействието върху цивилното население.

"Данните са ясно доказателство за ползите от примирието. През последния месец много семейства са били предпазени от това да разрушат живота си, губейки членове на своите семейства в една безсмислена война", заяви директорът на NRC за Йемен Ерин Хътчинсън.

"В името на йеменския народ и неговото бъдеще се надяваме страните в конфликта да удължат примирието."
Конфликтът в Йемен противопоставя международно признатото правителство, подкрепяно от водената от Саудитска Арабия военна коалиция, на подкрепяните от Иран бунтовници хусити.

В резултат на конфликта загинаха стотици хиляди хора, а най-бедната държава в арабския свят се оказа на ръба на глада.

Но двумесечното примирие, което влезе в сила на 2 април, осигури възможност за почивка от насилието в голяма част от страната.
Директорът на NRC заяви, че броят на убитите и ранените от въздушни удари, обстрел и стрелба е " намалял значително ".

Подчертава се, че въпреки рязкото намаляване на насилието, броят на жертвите от противопехотни мини и невзривени боеприпаси остава същият или по-голям.

"Призоваваме враждуващите страни да се придържат към поетите ангажименти и да работят за намиране на мирно решение на този конфликт, който вече уби и осакати хиляди хора и лиши милиони от препитание", заяви Хътчинсън.

"Фактът, че хората все още биват ранявани и убивани от противопехотни мини и самоделни взривни устройства, показва острата нужда от дълготраен мир, за да могат тези останки от войната да бъдат премахнати и да бъдат спасени повече човешки животи."

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »