След 50 години всеки трети човек може да е климатичен мигрант

След 50 години всеки трети човек може да е климатичен мигрант
A A+ A++ A

След по-малко от 50 години зачестилите екстремни метеорологични явления могат да превърнат всеки трети човек по света в климатичен мигрант, предупреди турски учен.

В разговор с Анадолската агенция Сузан Илик Билбен от Фондацията за изследване на миграцията в турската столица Анкара подчерта въздействието на климатичните промени върху живота на бъдещите поколения, както и върху уязвимите общности.

"Очаква се до 2070 г. изключително горещите региони, които покриват по-малко от 1% от континенталната повърхност на Земята, да нараснат до един на всеки пет, което може да доведе до разселването на един на всеки трима души", отбеляза Билбен, която защитава докторска дисертация по социология с акцент върху мигрантите и изменението на климата.

Непредсказуемите и все по-нестабилни валежи, по-силните и по-продължителни горещи вълни и по-тежките суши ще доведат до затруднения в земеделието, добавя тя.

С нарастващото въздействие на недостига на храна и вода и горещите вълни, масовите миграционни движения вероятно ще зачестят, допълва Билбен, която е и асистент в университета Акдениз в Анталия.

По отношение на възможните маршрути на климатичната миграция тя заяви, че близо 143 милиона души, живеещи в горещи климатични зони в Латинска Америка, Южна Азия и Субсахарска Африка, ще бъдат вътрешно разселени, тъй като изменението на климата подхранва честотата и тежестта на екстремните метеорологични явления.

В допълнение към сушите и продоволствената несигурност, повече от 150 милиона души по света могат да бъдат разселени само поради повишаването на морското равнище, каза Билбен.

Билбен заяви, че Турция може да бъде третата най-засегната страна от изменението на климата, тъй като се намира в Средиземноморския басейн, който е сред най-уязвимите региони.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »