Косово може да започне преговори за членство в ЕС до юни 2013 г., смята Фюле

Косово може да започне преговори за членство в ЕС до юни 2013 г., смята Фюле
Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Косово може да направи голяма крачка към присъединяване в Европейския съюз до юни 2013 г., ако постигне напредък в четири основни области и въпреки спора със Сърбия заради независимостта си, съобщи еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле.

След срещата си с косовския премиер Хашим Тачи Фюле заяви, че подновяването на диалога между Белград и Прищина „само по себе си не е предварително условие“ за започване на преговори между Косово и ЕС по споразумението за стабилизиране и асоцииране, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

„Това не е сред четирите приоритета, които аз посочих пред Европейската комисия, за да предостави мандата за водене на преговори с Косово на държавите членки“, допълни еврокомисарят.

През 2008 г. Косово обяви едностранно независимостта си от Сърбия, въпреки ожесточеното противопоставяне на Белград, като държавата беше призната от близо 90 държави, включително САЩ и почти всички държави – членки на ЕС.

Под силен международен натиск Белград и Прищина започнаха диалог с посредничеството на ЕС за разрешаването на множество ежедневни проблеми, въпреки спора за статута на Косово.

Преговорите обаче бяха прекъснати през пролетта на 2012 г. заради проведените избори в Сърбия.

Брюксел определи подновяването на преговорите и видимото подобряване на отношенията с отцепилата се южна провинция като ключов приоритет за Сърбия, която получи статут на кандидат-член за ЕС, за да продължи европейската си интеграция и да получи дата за започване на преговорите за присъединяване.

#Косово #Сърбия #преговори #присъединяване #реформи #ЕС #ЕК #Европейски съюз #Европейска комисия #Щефан Фюле #еврокомисар по разширяването #еврокомисар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"