В Чехия Радев и Земан осъдиха руската инвазия в Украйна (ОБНОВЕНА)

В Чехия Радев и Земан осъдиха руската инвазия в Украйна (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A
Президентите на България и на Чехия осъдиха остро руската инвазия в Украйна. 
 
След срещата на Румен Радев и Милош Земан в Прага, българският държавен глава предупреди, че конфликтът може да бъде продължителен и съпътстван от много кризи. 
 

"В това отношение трябва да бъдем внимателни към кризите, които предизвиква тази война - продоволствена криза, която от своя страна води до нови мигрантски вълни, енергийна криза, нарушени доставки, галопираща инфлация. Затова е изключително важно санкциите, които налагаме, да бъдат ефективни, но да не допускаме те да нанасят вреди върху нашите икономически и социални системи и в тази връзка спирането на доставките на петрол няма да се отразят добре на нашите икономики и трябва да бъдат изключително внимателни в тяхното прилагане и да отчитаме спецификите на всяка една страна", заяви Радев.

По думите на президента Румен Радев, руската агресията в Украйна руши не само една държава, но руши и утвърдения международен ред, както и създаваната с десетилетия архитектура на сигурността в Европа. Затова и тази агресия изисква единен отговор в рамките на НАТО и Европейския съюз: "Изисква дълбока и решителна трансформация на Алианса, нови стратегически концепции с фокус Източния фланг и преход от предно присъствие към предна отбрана".

Чешкият президент Милош Земан подчерта, че оценката на двамата държавни глави за руската агресия е сходна: "Парадоксът е, че руснаците се кълнат в братството на славяните, а в същото време спряха доставките на газ към две славянски страни - Полша и България".

Българският президент предупреди в Прага, че страните в Евросъюза трябва да са внимателни към кризите, които предизвиква войната - продоволствена, енергийна, нарушени доставки, галопираща инфлация.

Държавният ни глава допълни, че призивите за прекратяване на сраженията и насърчаване на преговорите отстъпват пред войнствената риторика и заклинанията за победа: "А това означава дълга война на изтощение с тежки последици както за нашите две страна, така и за цяла Европа".

Чешката република поема във втората половина на годината ротационното председателство на Европейския съюз. След обсъдените приоритети, Радев и Земан споделиха общо мнение, че постигането на климатичната неутралност, без да се губи конкурентноспособност, може да се постигне само с развитие на ядрената енергетика: "Да не допускаме грешката да се откъсваме много напред в модерни, възобновяеми технологии и да закриваме нашите базови мощности като въглища, ядрена енергетика, производство на енергия от газ, без да сме създали устойчиви механизми и технологии за съхраняване на енергия" - каза държавният глава.

Снимки: Прессекретариат на държавния глава

#Румен Радев #Чехия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници