Борисов: Ние сме „за“ референдум, ще гласуваме скоро

Борисов: Ние сме „за“ референдум, ще гласуваме скоро
Премиерът Бойко Борисов (вляво) се сдрависва с президента Росен Плевнелиев (вдясно) по време на политическите консултации с партията на ГЕРБ относно провеждането на референдума за АЕЦ „Белене“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В най-скоро време ще има гласуване за провеждането на референдум, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ, след като приключиха консултациите между президента Росен Плевнелиев и представителите на управляващата партия за това как да бъде формулиран въпросът на референдума, предаде БГНЕС.

„Ние сме „за“ референдум като форма народът да каже своята дума с ясното съзнание, че подкрепяме противоконституционен текст“, коментира Борисов.

Премиерът заяви, че е съгласен с всички добавки към въпроса, предложени от БСП, но „да се добави „с държавно участие“.

„Дори и това е толкова манипулативно, че отново прозират корпоративните интереси на БСП, защото те не казват колко да бъде това държавно участие. То може да бъде 0,0001%. Като казват държавно участие, да кажат откъде трябва да вземем пари и от кого – пенсионери, учители, доктори“, добави още Борисов.

По думите на премиера е „безспорно“, че така зададен, въпросът е манипулативен, както и манипулативно са събрани подписите, „това е и капанът, който БСП залага в момента - един противоконституционен текст да бъде подкрепен от ГЕРБ в парламента“, коментира още министър-председателят.

„Аз трябва да накарам депутатите на ГЕРБ, юристите на ГЕРБ да подкрепят в парламента противоконституционен текст. Абсолютно съм съгласен с колегите от „Синята коалиция", че това е така, но ако не го направим, утре БСП ще кажат, че ние сме против референдум и че не искаме да чуем гласа на народа", коментира още премиерът.

ГЕРБ са решили „от двете злини" да изберат да подкрепят референдума, „с какъвто текст искат БСП", за да не се даде възможност на социалистите „да изговорят куп лъжи отново", допълва Борисов.

Според него „нещо толкова хубаво като референдума още от самото му начало бива опорочено от поредната манипулативна тактика на социалистите".

Председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова заяви, че по изчисления на ГЕРБ референдум ще има в края на януари или през февруари на 2013 г.

Три месеца след провеждането на референдума и ако той е валиден, парламентът трябва да предприеме съответните действия, за да изпълни волята на народа.

„Ако 20 % от гражданите, гласували през 2009 на парламентарните избори, гласуват на референдума, парламентът е задължен да посочи какви действия ще предприеме съобразно резултата от мнението на гражданите", обясни Фидосова.

През следващата седмица от ГЕРБ ще предложат на останалите парламентарни групи референдумът да се заплати със средства от субсидиите на партиите, пропорционално на представителството им в парламента.

През следващата седмица Комисията по правни въпроси ще разгледа искането за провеждане на референдум и ще бъде предложено проекторешение за това какъв да бъде въпросът, който ще бъде зададен на всички български граждани, като ГЕРБ ще подкрепят предложението на БСП.

„Опитваме се да търсим логиката на юристите в БСП да предложат държавно участие. Може би са искали да избегнат думите „държавни средства", което е категорично доказателство за противоконституционност, тъй като е недопустимо провеждането на референдум във връзка с изразходването на средствата от държавния бюджет", коментира Фидосова.

„Общият въпрос за това дали да се развива ядрената енергетика в България го приемаме, но конкретизирането на площадката и обекта прави въпроса манипулативен", добави тя.

Според Искра Фидосова, след като е започнала процедурата за разглеждане на искането за референдум в парламента, дори и предложените промени в Закона за референдумите да бъдат подкрепени от управляващото мнозинство, няма да важат за първото допитване до народа.

По-рано в петък президентът Росен Плевнелиев заяви, че целта на референдума за АЕЦ „Белене“ не е да освободи политиците и институциите от отговорност за проектите на България за милиарди.

На „Дондуков“ 2 започнаха политическите консултации за въпроса за референдума.

Най-напред държавният глава обсъди формулировката с БСП, а по-късно в петък му предстоят срещи с ГЕРБ, ДПС, Синята коалиция и „Атака“.

В събраната от БСП подписка за иницииране на референдума е посочен въпросът „Желаете ли да се развива ядрената енергетика в България чрез проекта АЕЦ „Белене“?.

Президентът посочи, че в тази формулировка фигурират два въпроса, което е объркващо за гражданите.

„Отговорите на двата отделни въпроса може да са противоречиви. Някои може да са „за" развитие на ядрената енергетика чрез нови мощности по принцип, но „против" конкретния проект АЕЦ „Белене". Други ще попитат защо обричаме АЕЦ „Козлодуй" на забвение и обвързваме развитието на ядрената енергетика в България за в бъдеще единствено с проекта АЕЦ „Белене"? Трети ще кажат защо организираме референдум за конкретния проект, при положение че Законът за безопасно използване на ядрената енергетика в чл. 45, алинея първа, изрично посочва, че ядрената централа се изгражда по решение на Министерския съвет", коментира още Плевнелиев.

Той е убеден, че въпросът трябва да бъде преформулиран, като наименованието на конкретния проект да отпадне.

Според Плевнелиев въпросът би следвало да бъде: „Да развиваме ли ядрената енергетика чрез изграждането на нови мощности?“.

#министър-председател на България #Президент на България #Бойко Борисов #Росен Плевнелиев #БСП #ГЕРБ #референдум #АЕЦ „Белене“ #политически консултации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници