Вероломен акт! Вселенската патриаршия призна македонската църква

Вероломен акт! Вселенската патриаршия призна македонската църква
A A+ A++ A

Синодът на Вселенската патриаршия (Цариградската или Константинополската патриаршия) отстрани 55-годишната схизма върху Македонската православна църква и реши да установи канонично и евхаристийно общение между македонските епископи, свещеници и народа. Това се казва в официално съобщение на Вселенската патриаршия.

Това на практика означава, че Вселенската патриаршия признава МПЦ и вече ще може да отслужва с нея. От информацията става ясно, че църквата е призната като Охридска архиепископия.

Вселенската патриаршия съобщава още, че приема в евхаристийно общение йерархията, клира и народа на Църквата под ръководството на архиепископ Стефан.

Църквата в Сърбия трябва да уреди административните въпроси между нея и църквата в Северна Македония в рамките на каноничния ред и църковната традиция, посочват още от Вселенската патриаршия.

За име на тази църква се признава "Охридска" (което означава областта на нейната юрисдикция само в границите на територията на държавата Северна Македония), както е обещано писмено на Вселенската патриаршия и нейния предстоятел, като изключва термина "македонска" и всякакви други производни на думата "Македония".

Това е нож в гърба на Българската православна църква, за която Охридската архиепископия е част от историческото и духовно пространство, както и най-старата българска църковна институция, коментираха богослови.

Това решение не означава томос за автокефалност, с който официално се регулира международното име и статус на нашата църква, а е израз на бащина любов и грижа от страна на Вселенската патриаршия и представлява съобщение, че вече не сме в разкол с със съвкупната православна Църква и нашите свещенослужители могат да служат със свещенослужители от другите поместни църкви, писаха медиите в Скопие, предава "24 часа".

#църква #Северна Македония #синод #разкол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »