Дълговата криза в Еврозоната няма алтернативи, заяви Шойбле

Дълговата криза в Еврозоната няма алтернативи, заяви Шойбле
Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард заедно с германския финансов министър Волфганг Шойбле по време на дебата в Токио, октомври 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Няма алтернатива на намаляването на дълговете на държавите от Еврозоната, заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле.

Неговата оценка дойде, след като ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призова да се даде повече време на Гърция да заздрави публичните си сметки.

„При единна валута натискът върху конкурентоспособността, разбира се, е много силен за всички страни“, посочи Шойбле.

Според него обаче „това не е причина да се откажем от намаляването на дефицитите, защото безработицата също е последица от лабилните бюджетни политики“.

Отказът от тази цел ще създаде объркване, но не и доверие, добави той.

В четвъртък Кристин Лагард заяви, че на Гърция трябва да се даде допълнително време от две години, за да може тя да постигне целите си за намаляване на публичните дефицити, за което настояват кредиторите.

„Вместо фронтално и масирано съкращаване понякога предпочитанието е да се дава малко повече време, като се има предвид, че много страни в момента водят политики на намаляване на дефицитите“, коментира още ръководитят на МВФ.

#Кристин Лагард #МВФ #Волфганг Шойбле #министър на финансите на Германия #Токио #дълг #дългова криза #криза #Европейски съюз #ЕС #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"