На дъното сме: Само 50 български футболисти играят в чужбина

На дъното сме: Само 50 български футболисти играят в чужбина
A A+ A++ A

Седмичният доклад на Футболната обсерватория, която е базирана в Швейцария и прави анализи и изважда тенденции на базата на стриктни статистически данни, показва, че в момента България има едва 50 футболисти, които играят в чужди първенства.

В проучване сред 80 държави България заема незавидното 62-ро място, като играчите ни зад граница са намалели с 9 за последните 5 години, което е спад от 15%.

Притеснително е и, че почти няма българи в елитните Топ 5 първенства, като сега единствено защитникът Петко Христов играе в италианския елитен Специя, а Илия Груев-младши е на път да се завърне с Вердер Бремен в Бундеслигата.

На първо място по износ на футболисти логично е Бразилия, която има 1219 футболисти, разпръснати по света. Франция държи второто място с 978 футболисти, а трета е Аржентина - с 815 играчи в чужбина. Топ 5 се допълва от Англия с 525 футболисти и Германия - с 441 играчи.

Интересно е, че в челната десетка влизат още Колумбия (425 футболисти), Испания (409), Хърватия (400), съседна Сърбия (379) и Нидерландия (367).

И футболистите на други балкански страни са много по-ценени от българите в чужбина - Босна и Херцеговина има 180 футболисти зад граница, Гърция - 115, Словения - 113, Черна гора - 93 и Република Северна Македония - 92.

Ние сме в дъното на класирането, в компанията на Беларус, Коста Рика, Мароко, Молдова и Ямайка. Последни в подреждането са Перу, Замбия и Узбекистан.

#футболисти #легионери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"