МВФ: Държавните дългове са на нива като по време на война

МВФ: Държавните дългове са на нива като по време на война
Кристин Лагард присъства на годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка в Токио, където се събират финансовите министри и централни банкери от целия свят. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Държавните дългове на развиващите се страни са на нива, които достигат по време на война, и това е най-голямата заплаха за световната икономика, предупреди ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

Тя присъства на годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка в Токио, където се събират финансовите министри и централни банкери от целия свят.

Основни теми на дискусиите ще бъдат европейската дългова криза, увеличаващите се държавни дългове, неуспехът на много страни за предприемане на структурни реформи и бавното темпо на реформи в МВФ.

Директорът на МВФ обяви, че все по-големите дългове оставят правителствата на милостта на пазарите. По тази причина те трябва да бъдат свалени незабавно, предадоха АФП и БГНЕС.

„Без растеж бъдещето на световната икономика е в опасност. Може би най-голямото препятствие ще бъде огромният наследствен държавен дълг, който днес се равнява на 110% в развиващите се икономики. Това до голяма степен е ниво, което се достига при война“, отбеляза Кристин Лагард.

„Това прави правителствата силно изложени на промените в доверието“, отбеляза ръководителят на МВФ.

„Вече сме го виждали. И се случва с еврозоната, например. Това също връзва ръцете на правителствата, особено ако се опитват да изградят адекватна за XXI век инфраструктура, като същевременно запазват социалните си обещания от XX век“, допълни Кристин Лагард.

#МВФ #Кристин Лагард #дългова криза #икономически растеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »