Зрелище на 9 май: Руската военна мощ излиза на парад (СНИМКИ)

Зрелище на 9 май: Руската военна мощ излиза на парад (СНИМКИ)
A A+ A++ A

Парадът на Червения площад на 9 май 2022 г. ще бъде по-малоброен от преди година, показват данните на руското министерство на отбраната. Ще има по-малко хора и военна техника. Вече е известно, че тази година нито един чуждестранен лидер няма да дойде в Москва за Деня на победата. По информация на руското министерство на отбраната, в парада в Москва през 2022 г. ще участват 129 единици военна техника, докато през 2021 г. са участвали 191 военни машини.

Дистанционно управляем брониран автомобил „Тайфун“ ще бъде демонстриран

Според Министерството на отбраната, около 10 000 души ще преминат през площада, включително казаци, деца от паравоенното движение Юнармия и служители на Министерството на извънредните ситуации. През 2021 г. в парада участваха 12 000 души, припомнят наблюдатели. Авиационната част на парада ще се състои от 77 самолета и хеликоптери.
Успоредно на честванията в Москва военни шествия ще се проведат в общо 28 града на Русия, с участието на 65 000 души, 2 400 единици въоръжение и военно оборудване, както и 460 самолета. 

Колона танкове Т-72 по време на репетицията за парада

През 2015 г., след като Русия анексира Крим, Русия използва парада за Деня на победата, за да разкрие солиден набор от нови и на пръв поглед страхотни оръжия. Сега, след като не успя да превземе Украйна със сила, военните недостатъци на Русия ще бъдат напълно показани, засилвайки украинския апетит за продължителна съпротива и дълга война на изтощение, коментират западни наблюдатели.

Ядрена ракетна система „Ярс“, с георгиевската лента

След като загуби най-малко 39 хеликоптера в Украйна, Русия тази година вдига само 15 хеликоптера за парадно дежурство, спрямо 23 през 2021 г., посочват същите.

Линейчици водят разчета за парада

Руската бойна авиация също понесе сериозни загуби в небето над Украйна. След като загубиха повече от 10 модерни изтребители Су-30 и Су-34 на бойното поле, нито един няма да бъде видян на парада. Вместо това, прелитането на Парада на победата изглежда ще отпразнува изгубената военна слава на Русия, представена от 16 модернизирани изтребители  Миг-29.

Военновъздушните сили на Русия ще бъдат представени от ескадрила Миг-29

Новият основен боен танк на Русия, Т-14 Армата, направи дебют на парада на победата през 2015 г. И въпреки всичките амбициозни изявления за това как новият танк е бил „на бойното поле“ в Сирия, Русия някак си има само три модела, готови за показване на парада на Червения площад — парадният група от три танка остава в този си вид вече три години.

Други нови системи – бронирани превозни средства, които може да не са напълно готови за битка, но със сигурност трябва в този момент от развитието си да бъдат налични в достатъчен брой за парадно дежурство – вероятно просто не са се разраснали. Заедно с Т-14 Армата, няма доказателства, че Русия е успяла да изгради други критични компоненти от своя флот от следващо поколение бронирани превозни средства, коментира за агенция „Блумбърг“ американският военен експерт Крейг Хупър. 

#9 май #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"