Филип Попов, БСП: Таван на продуктите от малката потребителска кошница ще помогне на гражданите и бизнеса

Филип Попов, БСП: Таван на продуктите от малката потребителска кошница ще помогне на гражданите и бизнеса
A A+ A++ A

„Ние многократно и ясно заявихме нашата позиция, че оръжия и боеприпаси няма да бъдат изпращани към която и да е от воюващите страни. Бяхме категорични, че ако трябва и коалицията ще напуснем, ако бъде изпратено оръжие в Украйна, защото това би въвлякло България в тази война.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Филип Попов в ефира на NovaNews.

В предаването “Офанзива“ той обясни, че решението на Народното събрание касае хуманитарна помощ и евентуален ремонт на някаква бойна техника, но не и изпращане на оръжия и боеприпаси. „Това е решението на “Продължаваме промяната“, което е в унисон с нашата политика, виждания и заявки и затова го подкрепихме“, поясни социалистът, като допълни: „Това е едно балансирано решение. Направихме своя адекватен и очакван избор. Заради БСП не беше изпратено оръжие в Украйна.“

Относно евентуалния ремонт на военна техника Филип Попов коментира, че в споразумението е записано според нуждите на Украйна и възможностите на България. „Аз не съм сигурен, че България е подготвена за ремонт на тази бойна техника“, уточни той.

По думите му в момента за България са важни доходите на хората, безработицата, цената на електроенергията, газта и горивата, както и икономическите и социалните възможности на държавата, с които да подпомогнебизнеса и българските граждани. „Ако зависеше само от БСП такова решение нямаше да бъде вкарано в Народното събрание“, заяви той по отношение на военната тема.

Филип Попов беше категоричен, че няма особен резонанс в коалицията и докато се спазва коалиционното споразумение, няма да има проблеми.

Освен червена линия за оръжията за Украйна, друга такава за левицата е Република Северна Македония. „Там също имаме категорична позиция, която отстояваме. Тя е записана и в коалиционното споразумение“, обясни социалистът.

„От 1 април влезе най-социалният бюджет от години насам. Надявам се сега и в предстоящата актуализация също да залегнат нашите позиции и идеи“, заяви Филип Попов. Той представи част от мерките, които левицата предлага  – увеличаване на пенсиите с 18.5%, а от октомври месец преизчисление с доход от 2021 г., нулева ставка на ДДС за хляба, минимална работна заплата 770 лева, таван на цените на продуктите от малката потребителска кошница.

„Ние предлагаме редица реформи, надяваме се в диалог с коалиционните ни партньори да успеем да постигнем тези наши политики. Те се правят за българските граждани и българския бизнес в тази тежка за целия свят ситуация. Редица държави са направили подобни мерки и не мисля, че България трябва да прави някакво изключение“, посочи депутатът от левицата.

Филип Попов обясни, че БСП е с над вековна история и различни проекти са се появявали през годините, след което са изчезвали. „Не мисля, че трябва да сме обезпокоени от проекта на Стефан Янев, всеки има своето право да направи какъвто проект сметне за добре“, заяви социалистът.

„Странно е, че Румен Радев говори с едни и същи тези с Бойко Борисов. В същото време всички тези партии, които са в коалицията и Румен Радев се радваше на тяхната подкрепа, и сега като че ли отвори фронт срещу всички тези, които бяха по площадите, когато Прокуратурата нахлу в Президентството“, смята Попов.

Той припомни, и че Румен Радев в първия си мандат беше издигнат от БСП. “Радев буквално беше свален от пилотската кабина от Корнелия Нинова и стана президент благодарение на БСП и на нашата подкрепа. Тази подкрепа той я получи категорично и при втория си мандат", заключи Филип Попов.

#Филип Попов #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »