Пет секс скандала, разтърсили СССР

Пет секс скандала, разтърсили СССР
A A+ A++ A

Въпреки че в СССР всичко, свързано със секса е табу, периодично се случват секс скандали. Някои от тях минават незабелязано за широката публика. Както и днес, най-изявени в тази област са политици, спортисти и филмови звезди.

Изненадващо, сексуалните скандали се случват още когато Йосиф Сталин управлява със силна ръка страната. В началото на 30-те години на миналия век, неговия приятел Абел Йенукидзе заема отговорната позиция като управител на снабдяването в Кремъл. Казват, че напористия грузинец се справя отлично с работата си, но през март 1935 г. неочаквано е отстранен. За мнозина този обрат е изненада, но през юни Йенукидзе е изключен от партията със срамната формулировка „за политическа и ежедневна корупция“. Никой не знае каква точно е вината му, но мнозина са убедени, че става дума за жени.

Според докладите, Йенукидзе не само покровителства млади актриси, но и  превръща секретариата си в истински бордей, като назначава на работа своите любовници. Той е единственият съветски партиен лидер, официално обвинен в съблазняване на непълнолетни. Към това се добавят и антисъветска дейност и покушението срещу другаря Жданов, което отвежда развратния управител на доставките на 30 октомври 1937 г. до екзекуционната стена на един от московските затвори.

Борба за власт

Първият опит за елиминиране на политически опоненти с помощта на сексуален скандал и доста успешен е направен през 1955 г. Тогава Хрушчов и Маленков се борят за властта в страната, всеки от които има своя армия от поддръжници. В разгара на интригите, в ръцете на Никита Сергеевич попада жалба, в която писателят Константин Кривошеин, който е от лагера на врага, е обвинен в неморално поведение.

Анонимен източник съобщава, че сексуални оргии редовно се провеждат в дачата на писателя в село Валентиновка близо до Москва. В тях участват хора на изкуството, науката и високопоставени лица. За да забавлява гостите, Кривошеин довежда студентки. 

Второ писмо идва от Зинаида Петровна Лобзикова, чиято дъщеря, амбициозната балерина Алина, е редовен гост в дачата. В една много неприятна история са замесени не само известни личности, но и министърът на културата Георги Александров. В крайна сметка не са открити доказателства за оргии, а Зинаида Лобзикова скоро умира при странни обстоятелства. Но този скандал развърза ръцете на Хрушчов и му дава възможност да елиминира редица политически опоненти. 

Жестока цензура

Филмовата продукция в СССР е подложена на тежка цензура и  продуцентите трябва да спазват множество правила, като едно от важните е „без еротика.” Худсъветите следят за спазването им и много често режисьорите изрязват от филмите „неподходящите“ моменти с „голота”, често напълно безобидни. Но понякога еротични кадри проникват през плътната стена на цензурата и са открити твърде късно. Това се случва с "Човека-амфибия" от 1961 г.

В една от морските сцени, на главната героиня на филма, изиграна от Анастасия Вертинская, ясно се виждат зърната й през банския. Това се случва най-вероятно не по желание на създателите на филма, а поради много скромния бюджет. Купуват се най-евтините и тънки платове за бански, които прозират при намокряне. За щастие на филма, моралистите забелязват грешката твърде късно, когато цялата страна вече е видяла лентата. Въпреки, че критиците обвиняват филма в прекомерна еротика и лош вкус, зрителят много харесва „Човека-амфибия“.

Продуцентски неволи

През 1978 г. в съветското кино не може да става дума за секс сцени, но режисьорът Александър Мита, снимайки прочутия си „Екипаж“ решава да направи безобидна, от гледна точка на модерността, имитация на секс, но има проблеми. Първоначално не може да намери актьори, които искат да се съблекат пред камерата. Леонид Филатов и дебютантката Александра Яковлева се съгласяват. Но на снимачната площадка Леонид отказва да се съблече по бельо и трябва да бъде убеждаван. Яковлева обаче си  сваля бикините, но след това осветителят не издържа и припада. 

Заснемането на сцената в леглото продължава цяла нощ, в резултат на което Александър Мита получава това, което иска. Но чувството на удовлетворение от добре свършената работа е кратко – цензурата изрязва много моменти от секс сцената, а режисьорът е обвинен в порнография и организиране на оргии под прикритието на снимачния процес. 

Мокрият Елцин

През 1989 г. СССР е в края на дните си и Борис Елцин върви с уверени стъпки към поста на президент. Но по този път е лесно да се спънеш, което и се случва с него, и то със скандал. Елцин, който трябва да бъде придружаван навсякъде от охрана, се появява на входа на елитното си ваканционно селище сам, пеша, не съвсем трезвен и мокър. Той казва на полицаите, дежурни на бариерата, че след нападение е паднал в реката.

Според една от версиите, Борис Николаевич, тайно от съпругата си, посещава жена, извън охраняваното селище. Най-вероятно политикът-женкар след запои се губи в гората и пада в поток или ров. Или пък просто прави неочаквано посещение на жена и затова е полят с вода от прозореца.

Източник: Труд

#СССР #секс скандали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »