Стефан Янев: Не бива партията ми да се свързва с Радев, той също не желае

Стефан Янев: Не бива партията ми да се свързва с Радев, той също не желае
A A+ A++ A

Новоизлюпеният партиен лидер, бивш служебен премиер Стефан Янев призна, че е решил да прави партия, след като е бил освободен от поста министър на отбраната в настоящото правителство на Кирил Петков.

Това и политическата криза в страната го е накарало да учреди партия „Български възход“, но заяви, че нито той, нито президента Радев имат интерес новата формация да бъде свързвана с държавния глава.

„Той ме назначи като служебен премиер и тази връзка много лесно се вижда и аз не бих искал да кажа, че я няма. Но когато говорим дали това е партията на президента Радев, не бих разсъждавал в тази посока, защото нито мисля, че той иска да бъде свързан по този начин с определена партия, нито бих му направил такава мечешка услуга. Затова ви казвам – нито той го иска, нито аз го искам“, бяха думите на Стефан Янев пред "Дарик".

„Ние имаме една армия, нямаме втора армия, нямаме План Б. Защо българската армия не е добре оборудвана, не е добре екипирана“, продължи бившият служебен премиер.

И добави, че има сериозна бележка към българския политически елит:

„Може би поколения български политици, които за тези 18 години не намериха начин да финансират достатъчно добре необходимите нужда за изграждане на отбранителните способности на страната“, коментира бившият служебен премиер.

По думите му втората по-сериозна политическа грешка е допускането да се говори за НАТО като за нещо различно от България.

„Лозунгът „НАТО ще ни пази“ го чуваме и в момента, чувахме го и в началото на войната“, каза Янев.

И напомни, че тъкмо затова е настоявал на базата на българските военни сили да се създаде батальонната група, защото това е била още една възможност да се инвестира целево и смислено в българската армия.

Стефан Янев заяви, че не съжалява за това, че е определил войната като „военна операция“ в първите дни на нахлуването на руските войски в Украйна, защото е цитирал руският президент и е обяснил колко важна е терминологията.

„Войната, погледната от гледната точка на обикновения човек, на ужасите на бойното поле, къдете се стрелят – тя е еднозначна, тя няма различни определение. Но от гледна точка на последващите действия, на дипломацията, на това, което предстои да се случи, за да се спре войната е важно каква терминология ще се използва от тези, които започват войната“, заяви Стефан Янев.

#Стефан Янев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »