202911 статии       |       405 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.6448| EUR 1.95583| GBP 2.29719|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

След университетите и БАН ще получава пари по рейтингова система

12 октомври 2012, петък / 12:44; Коментари: 0
Send to Kindle
След университетите и БАН ще получава пари по рейтингова система
Повече пари за институтите на БАН ще има по механизъм, подобен на рейтинговата система на университетите, заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Снимка: БГНЕС

Повече пари за институтите на БАН ще има по механизъм, подобен на рейтинговата система на университетите, заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

„Така институтите, които заслужават и отговарят на определени критерии, ще получат малко повече“, обясни той, цитиран от БГНЕС.

С подобен тип рейтингова система около 15 научни института с национално и европейско значение ще могат да получат допълнително финансиране.

Сергей Игнатов отказа да коментира колко средства допълнително може да получат по този начин институтите на БАН, но даде конкретни примери за проекти на академията, които са от изключителна важност като проекта на ядрения институт за производство на изотопи и проекта на Института за органична химия за биоразнообразие.

Образователният министър обясни, че е изпратил цялата информация за финансовото състояние на обсерваторията в Рожен на финансовия министър Симеон Дянков.

Сергей Игнатов е съгласен с вицепремиера, че пари за БАН трябва да се дават срещу реформи, но отбеляза, че реформи в БАН се правят вече трета година.

Министърът на образованието присъства на тържественото честване на 143 години от създаването на Българската академия на науките.

Докато той обясняваше за напредъка по преговорите за парите за наука през следващия програмен период, в залата се чуха призиви министърът да говори не за това, което ще се случва до 2020 година, а за сегашната ситуация на академията.

„Много добре зная какви са настроенията в БАН“, призна образователният министър и допълни, че „живеем в криза и тя засяга всички“.

Сергей Игнатов дори изтъкна, че Българското книжовно дружество е създадено в много по-тежки условия от сегашните.

Министърът обясни, че след 2013 г. няма да има съфинансиране на научните проекти и 100% от направените разходи ще се възстановят с безвъзмездно предоставените от ЕС средства.

25% от всички пари ще могат да се харчат за режийни разходи, всички учени, участващи в научните проекти, ще могат да получават 8000 евро на година.

Сергей Игнатов припомни, че България иска през следващия програмен период да има отделна оперативна програма за наука и образование.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: