България дължи на Германия 7 млн. евро за данъци, неплащани от 1990 г.

България дължи на Германия 7 млн. евро за данъци, неплащани от 1990 г.
Въпреки всички трудности ще изплатим на германската държава над 7 млн. евро, защото от 1990 г. до преди две-три години българската държава в Берлин не си е плащала данъците, заявява Николай Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През 2013 г. България ще изплати на Германия над 7 млн. евро заради данъци, забавени от 1990 г., съобщил министърът на външните работи Николай Младенов на правителственото заседание в сряда.

„Въпреки всички трудности ще изплатим на германската държава над 7 млн. евро, защото от 1990 г. до преди две-три години българската държава в Берлин не си е плащала данъците. Как искаме от нашите европейски партньори в Европейския съюз да ни подкрепят за Шенген, за едно, за второ, след като ние се държим по този начин към тях?“, пита риторично Николай Младенов при обсъждането на Бюджет 2013, става ясно от публикуваната стенограма.

„Това са проблеми, трупани години, трудно могат да бъдат изчистени за една година, трудно могат да бъдат изчистени за четири години, но постепенно те се изчистват. За първи път тази година в Министерството на външните работи ние имаме възможност сега в края на годината да инвестираме 14 млн. лв. реално в подобряване на базата на нашите посолства по света, подобряване на начина, по който хората работят, включително тук в министерството, защото сме затрупани от години, десетилетия наред, хвърлени върху главата на българската държава да управлява безкрайно неефективни имоти, които ни водят разходи по цял свят“, казва още Николай Младенов.

Външният министър се оплаква още, че му е много трудно да защити този бюджет в собственото си министерство, но изтъква, че трябва да си даваме сметка в какви реалности съществуваме.

Според него през следващата година европейският регион ще бъде в изключително трудно финансово и икономическо положение, което може да има непредвидими последствия за българската икономика.

По думите му това се дължи както на тежкото положение в Гърция, на все повече разрастващата се криза в Румъния и ситуацията в Сърбия, но далеч не на последно място и на Македония.

„Така че, когато говорим за разходите си догодина, трябва да имаме предвид, че трябва да бъдем изключително консервативни в оценките си, за да можем да имаме евентуален марж, ако, не дай си Боже, се случи нещо“, казва още Никлолай Младенов.

Той заявява на колегите си още, че следващата година трябва да приключат с бавното и трудно оздравяване на българската икономика.

„Защото през годините на Тройната коалиция и преди това българската икономика съществуваше в някакво пияно състояние – евтини пари, бързи печалби, тук далавери, там далавери, директни договаряния на договори, които от 50 000 лв. стават 7 млн. евро и т.н. Така че положението със сигурност не е розово, но да си дадем малко перспектива и препоръчвам на всички да погледнете внимателно какво е състоянието на страните около нас, защото рискът оттам е много голям, особено в рамките на следващата година“, призовава външният министър.

#Николай Младенов #министър на външните работи #Министерски съвет #стенограма #Турция #Македония #Гърция #Румъния #Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници